Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Een ervaringsverhaal met een happy end

12 oktober 2020

“Het is de week na de krokusvakantie, 22 februari 2008. Ik ben op mijn werk en ik krijg telefoon van mijn vrouw. Ik weet dat ze met Inigo naar het ziekenhuis is. Hij sukkelt al een tijdje met zijn been en de huisarts verwees ons door naar een sportarts. Ik neem de telefoon op, niets vermoedend van het slechte nieuws dat ik te horen zal krijgen.”

Dit is het begin van het eerste hoofdstuk van Nijlpaard voor Kerstmis, waarin stadslezer Bruno Lowagie vertelt over het jaar dat zijn zoon Inigo van net geen twaalf kanker had en welke impact dat had op het hele gezin. Ondanks de ellende van 18 chemokuren en een zware operatie, is het een verhaal geworden met veel humor en een happy end.

Het is 2008. Een jong gezin met twee zonen, Inigo en zijn jongere broer, leidt een druk leven met werk en hobby’s met sportieve wedstrijden. Tot de ziekte met de ‘grote K’ hun pad kruist: waar men aanvankelijk denkt dat Inigo een sportletsel heeft, blijkt dit een vorm van botkanker te zijn: osteosarcoom. Een emotioneel loodzware tijd voor het hele gezin breekt aan. Vader Bruno noteert de ervaringen van het gezin, beschrijft rauw en ongezouten de schaduwkant van het leven. We lezen wat het voor Inigo zelf betekent, wat het voor zijn ouders, broertje en familie moet zijn en wat voor een impact de kanker heeft op hun leven. In 10 hoofdstukken, een proloog en een epiloog loodst het verhaal je doorheen een lange periodes in het ziekenopnames en -bezoeken, thuiskomsten en de uitleenlopende reacties van de omgeving.

De titel verwijst naar de actie uit 2008 om het peterschap van nijlpaard Hermien als kerstcadeau te schenken aan Inigo en zijn pluchen knuffel, het mininijlpaard Brul. Waarna Inigo en Brul op bezoek gingen bij Hermien in de zoo van Antwerpen.

Een bijzonder verhaal over vallen en opstaan, over doorgaan in moeilijke omstandigheden, een pijnlijke levenservaring die heel eerlijk werd neergeschreven en gelukkig lang achter Inigo en zijn familie ligt. Ondertussen is Inigo een jongvolwassene, afgestudeerd aan de universiteit.

Het boek wordt verkocht om het Kinderkankerfonds (en de vzw Cum Cura) te steunen en is te koop via hun secretariaat.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Titel:
Nijlpaard voor Kerstmis
Auteur:
Bruno Lowagie
# pagina's:
180 p.
ISBN:
978-1-71-461933-7
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Kanker ; kinderen
Sfeer:
Confronterend

Gerelateerde leestips