Linda De Geest
Leestip van Linda De Geest
We all have our time machines, don’t we? Those that take us back are memories … And those that carry us forward, are dreams. (H.G. Wells, The Time Machine)

Wie of wat ben jij bereid te offeren om gelukkig te zijn?

8 februari 2024

In het eerste deel, gesitueerd in november 2022, maakt de lezer uitgebreid kennis met de buurt en de vijf gezinnen van Bird Street. De aandacht gaat voornamelijk naar de familie Lewis da Silva: Ralph en Luana, hun dochter Kaila en zoon Django. Het verhaal wordt afwisselend vanuit het perspectief van één van hun vieren verteld.
Deel twee speelt zich af in november 2023, waarbij de impact van november 2022 nog steeds niet helemaal is weggeëbd. Integendeel, het gaat van kwaad naar erger. Het wordt luguber, creepy, bloedstollend.

De bewoners van Bird Street zijn rijk, wonen in de prachtigste huizen, hebben geweldige carrières en een goede gezondheid, ook al is dit ooit anders geweest voor degenen die er niet zijn geboren, maar er later zijn komen wonen. Hun kinderen zijn getalenteerd en creatief. Dit alles duurt elf maanden per jaar ... tot het november wordt. De Donkerder Dagen breken dan aan en het leven wordt lastig, vol grote en kleine tegenslagen. Om dit ongeluk te doen keren moeten ze elk jaar een offer brengen. Iemand moet sterven in de bossen achter hun huizen.

De thrillers van Thomas Olde Heuvelt doen denken aan die van Stephen King, en deze November wel in het bijzonder. Maar toch heeft Olde Heuvelt een eigen typische stijl en komen ook hedendaagse onderwerpen aan bod zoals sociale druk, euthanasie, zelfmoord en bipolaire stoornis. Hij gaat geen taboe uit de weg. Knap geschreven ook, met mooi uitgediepte personages.
Met een mix van het paranormale, horror en psychologie wordt de spanning bladzijde na bladzijde opgevoerd, waardoor dit voor mij een pageturner werd. Ook al weet je dat dit verhaal niet echt goed kan aflopen, al zeker niet voor alle personages, toch verrast de ontknoping.

De onderliggende boodschap, de cruciale vraag: hoever zou jij gaan om je geluk (en dat van je naasten) veilig te stellen? De personages worden geconfronteerd met een levensbelangrijk dilemma en uiteindelijk hebben ze niet echt een keuze, behalve dan dat ze kunnen kiezen voor ‘het beste van het slechtste’.

De auteur verduidelijkt zelf de ‘missie’ in zijn werk. Dit wordt onder meer duidelijk in volgende quotes:

“Menselijkheid en empathie verdwenen als je lang genoeg werd blootgesteld aan de beestachtigheid van anderen.” (P449)

"Verbaast het je echt hoe makkelijk mensen wegkijken van onrecht als ze er zelf gelukkiger van worden? We willen allemaal steeds goedkopere kleren, maar wie staat er nu echt stil bij de kinderen die ze aan de andere kant van de wereld onder erbarmelijke omstandigheden produceren, tenminste, tot hun fabriek eens in de zoveel tijd affikt en ze levend verbranden? Ja, we vinden het allemaal vreselijk om filmpjes te zien van een uitgeputte ijsbeer op een laatste schots, van droogte in Afrika, van het verdwijnen van de regenwouden, maar we weigeren af te willen van onze goedkope vliegtickets, van onze bio-industrie, van onze fossiele brandstoffen. Word wakker, Ralph. Dit is de menselijke natuur." (P180-181)

Synopsis

De bewoners van Bird Street lijken de gelukkigste mensen van Amerika, maar betalen hiervoor een prijs. Iedere november moet iemand sterven in de bossen achter hun huis.

Linda De Geest
Leestip van Linda De Geest
We all have our time machines, don’t we? Those that take us back are memories … And those that carry us forward, are dreams. (H.G. Wells, The Time Machine)

November
Titel:
November
Auteur:
Thomas Olde Heuvelt
# pagina's:
459 p.
Uitgeverij:
Boekerij
ISBN:
9789022591116
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Geluk

Gerelateerde leestips