Eva Verbeke
Leestip van Eva Verbeke

Must-read voor vrouwen én mannen

25 januari 2021

Onzichtbare Vrouwen geeft een goed onderbouwde, duidelijk uitleg over alle vlakken waarop de "data gap" ervoor zorgt dat de wereld ontworpen is op maat van mannen. Die data gap komt er doordat de beschikbare data niet opgesplitst wordt op basis van geslacht, waardoor de verschillen tussen mannen en vrouwen niet naar boven komen.

De auteur geeft voorbeelden uit verschillende vakgebieden, van design (de standaard smartphone is gemaakt op maat van mannenhanden), over geneeskunde (in onderzoek voor nieuwe geneesmiddelen zitten vaak geen vrouwen in de testgroepen in de eerste fases, waardoor de ontwikkelde geneesmiddelen vaak beter (of zelfs enkel) werken voor mannen), tot stadsplanning (waar minder rekening gehouden wordt met mensen die eerder veel korte verplaatsingen doen - bijvoorbeeld van het werk naar de supermarkt, om dan de kinderen op te halen op school, en dan naar huis). Alles is helder uitgelegd en goed onderbouwd. Een aanrader voor vrouwen én mannen!

Synopsis

Wetenschappelijke analyse van de datagenderkloof, het verschil tussen mannen en vrouwen dat bij wetenschappelijk onderzoek op allerlei gebieden niet aan het daglicht treedt.

Eva Verbeke
Leestip van Eva Verbeke

Onzichtbare vrouwen : waarom we leven in een wereld voor en door mannen ontworpen
Titel:
Onzichtbare vrouwen : waarom we leven in een wereld voor en door mannen ontworpen
Auteur:
Caroline Criado-Perez
# pagina's:
426 p.
Uitgeverij:
Prometheus
ISBN:
9789044642711
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Feminisme

Gerelateerde leestips