Philip Van Den Mergel
Lezen is, net als bordspellen spelen, altijd een beetje leren, reizen en dromen! Fiction reveals truths that reality obscures!

Wat als er een pandemie uitbreekt en je weet het niet?

2 maart 2020

OutpostAdam Baker

Kasker Rampart is een drijvend boorplatform ergens in de Noordelijke IJszee en hoewel het niet meer werkt, is er toch nog een harde kern van een vijftien man personeel die een oogje in het zeil moet houden tot ook zij opgehaald worden door het schip van het moederbedrijf.

Terwijl ze wachten op het schip, dat hun terug naar de beschaving moet brengen, proberen ze er alles aan te doen om verveling en wanhoop op een afstand te houden. Maar de beschaving voorbij de bevroren vlaktes van de IJszee is ten prooi gevallen aan een wereldwijde pandemie en de ploeg op het boorplatform is zich hiervan niet bewust.

Een voor een houden de tv- en radiostations op met uitzenden en de boot die hun moet komen halen, geeft geen teken van leven meer. Naarmate de voedsel- en brandstofvoorraden langzaam opraken, zit er voor de ploeg niets anders op dan te proberen om de arctische poolwinter te overleven en daarna te proberen op eigen kracht thuis te geraken.

Zo begint hun strijd tegen onderkoeling, honger en de altijd aanwezige troosteloosheid. Maar dan bereikt het dodelijke virus ook hun afgelegen platform en op een manier die geen van de ploeg ook maar had durven dromen. En het overleven wordt plots aangevuld met een nieuwe nachtmerrie!

Met het Coronavirus dat nu dagelijks in het nieuws komt en waarbij sommige wetenschappers ook nu al waarschuwen voor een mogelijke pandemie, vond ik dit boek op zijn minst gezegd spannend en meeslepend.

De schrijver heeft geprobeerd en is er, wat mij betreft dan toch, in geslaagd om weer te geven hoe we als mensen zo vertrouwd geraakt zijn met de luxe van informatie die dagelijks op ons afkomt. En als deze dan wegvalt en we “in het donker” geraken, afgesneden van alles wat er zich in de buitenwereld afspeelt, zien we terug hoe moeilijk het is om als mens met dit gebrek aan informatie om te gaan. Als dit dan nog eens gebeurt tijdens een wereldwijde catastrofe dan wordt alles nog eens vertienvoudigd.

Dit boek sluit trouwens heel goed aan bij mijn guilty pleasures qua lezen want vanaf het tweede deel van het boek neemt alles een, voor mij dan toch, zeer leuke wending die perfect aansluit op de zaken die ik graag lees.

Het boek wordt (of is) trouwens ook vertaald in het Nederlands met als titel “Eindpunt” en als ondertitel “Als het einde van de wereld nadert, wil je dan de eerste zijn die sterft … of de laatste die overblijft?”

Philip Van Den Mergel
Lezen is, net als bordspellen spelen, altijd een beetje leren, reizen en dromen! Fiction reveals truths that reality obscures!

Titel:
Outpost
Auteur:
Adam Baker
# pagina's:
389 p.
Uitgeverij:
Hodder & Stoughton
ISBN:
9781444709049
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Overleven, Epidemieën
Sfeer:
Donker,
Hard,
Tragisch

Gerelateerde leestips