Linda De Geest
Leestip van Linda De Geest
We all have our time machines, don’t we? Those that take us back are memories … And those that carry us forward, are dreams. (H.G. Wells, The Time Machine)

Veel meer dan een "gewone" misdaadroman

26 mei 2020

Over elk vergeten heen is het tiende boek met Thomas Berg, de Leuvense inspecteur die centraal staat in alle misdaadromans van Claes. Ook al verwijst de auteur naar gebeurtenissen uit vorige boeken met Berg als hoofdpersonage, toch blijft elk deel perfect te lezen zonder voorkennis.

Het verhaal:

Op een kunstveiling in Antwerpen is hoofdinspecteur Thomas Berg er getuige van hoe een bronzen beeld van Constantin Meunier tegen een recordprijs wordt verkocht. Het beeld stelt de mythologische figuur Psyche voor en dateert van 1894. De nieuwe eigenaar, die toevallig in hetzelfde hotel logeert als Berg, wordt die nacht vermoord en het beeld gestolen. De belangrijkste verdachte is een Leuvense antiekhandelaar, tot op Valentijnsdag een tweede slachtoffer valt. Zijn hart is doorboord met een pijl en zijn lijk ligt tentoongespreid in de crypte van de man die ooit opdracht gaf om het beeld te maken. In de loop van het onderzoek wordt duidelijk dat het kunstwerk de helft is van een set, Eros en Psyche, waarvoor twee geliefden model hebben gestaan: een meisje uit de Leuvense burgerij en een joodse jongeman die tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de Gestapo werd verraden.

Het oude liefdesverhaal, de moord op Valentijnsdag, de pijl in het hart… alle elementen lijken erop te wijzen dat de dader doelbewust de mythe van Eros en Psyche kopieert, tot er een derde dode valt en Berg beseft dat er nog iets veel gruwelijkers aan de hand is.


Mijn beoordeling:

Dit is een misdaadroman zonder wilde achtervolgingen of heftige schietpartijen. Het verhaal is boeiend, geloofwaardig en interessant genoeg zonder dit alles.

De schrijfstijl is super vlot, een mix van fictie en non-fictie op een mooie manier met elkaar verweven in een ingewikkeld, maar steengoed verhaal dat duidelijk uit de doeken wordt gedaan, een tamelijk groot aantal personages die bijdragen tot het web van verwikkelingen én een plot die perfect uitgewerkt wordt. Een moordzaak waar heden en verleden tot in de Griekse mythologie door mekaar lopen.

Ik ben fan!

Synopsis

Als de koper van een bronzen beeld wordt vermoord, verdiept de Leuvense inspecteur Thomas Berg zich in de kunstgeschiedenis en Jodenvervolging.

Linda De Geest
Leestip van Linda De Geest
We all have our time machines, don’t we? Those that take us back are memories … And those that carry us forward, are dreams. (H.G. Wells, The Time Machine)

Over elk vergeten heen
Titel:
Over elk vergeten heen
Auteur:
Jo Claes
# pagina's:
384 p.
Genre:
Romans,
Detectives
Uitgeverij:
Houtekiet
ISBN:
9789089245489
Materiaal:
Boek
Sfeer:
Intens,
Mysterieus

Gerelateerde leestips