Marcia van der Zwan
Leestip van Marcia van der Zwan
Wie niet van lezen houdt, heeft het juiste boek nog niet gevonden.

Opgroeien met een tirannieke vader

14 april 2020

Paarse hibiscus is een prachtige, maar tegelijkertijd verdrietige vertelling over het dagelijkse leven van de 15-jarige Kambili, die gebukt gaat onder het religieus fanatisme van haar vader. Deze roman van Chimamanda Ngozi Adichie gaat over vrijheid en haar beperkingen. Tijdens het lezen voelde ik me vaak ongemakkelijk. Het verhaal was soms bijna pijnlijk om te lezen. Ondanks de setting in Nigeria, overstijgt Paarse hibiscus de landsgrenzen. Dit familieverhaal over liefde en haat, religie en volwassen worden is universeel. Een rauw en eerlijk debuut.

Rode draad in het verhaal zijn de strenge regels van de vader van Kambili. Het was soms echt gruwelijk om over zijn mishandelingen te lezen, hoewel Kambili, Jaja en hun moeder ze dapper ondergaan. Ik kreeg tijdens het lezen meer dan eens een ongemakkelijk gevoel in mijn maag. Deze tirannieke vader deed me overigens denken uit het vaderfiguur uit Wees onzichtbaar van Murat Isik – al groeit Kambali wel met alle rijkdom op, wat absoluut niet het geval is voor het hoofdpersonage van Isik.

Paarse hibiscus speelt zich af in Nigeria. Hierdoor lees je veel over de lokale gebruiken, het eten, de taal, de verschillende religies, .. Ik vond dit ontzettend interessant. Desalniettemin voelt het verhaal niet als ver-van-mijn-bed. Het portret van de onzekere Kambili die opgroeit onder de dreiging van een tirannieke vader is universeel.

Mijn complete recensie lees je op boekvinder.be.

Synopsis

Een vijftienjarig Nigeriaans meisje groeit op in een gezin met een fanatiek godsdienstige vader die met geweld zijn gezag handhaaft, tot haar oudere broer dit niet meer accepteert.

Marcia van der Zwan
Leestip van Marcia van der Zwan
Wie niet van lezen houdt, heeft het juiste boek nog niet gevonden.

Paarse hibiscus
Titel:
Paarse hibiscus
Auteur:
Chimamanda Ngozi Adichie
# pagina's:
310 p.
Uitgeverij:
Sirene
ISBN:
90-5831-421-9
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Derde wereld

Gerelateerde leestips