Dirk Lambrecht
Leestip van Dirk Lambrecht
Al wat ik verlang van een boek is dat het mij op een gedegen manier bezighoudt en vermaakt. (Michel de Montaigne, De essays)

Vele liefdes in één boek

8 juli 2024

Deze keer schrijf ik jullie om te laten weten hoe heerlijk de Franse auteur Laurent Binet, bekend van o.a. de veelgeprezen roman HhhH, alweer op sublieme wijze feiten en fictie vermengt in de historische detectiveroman Perspectieven.

Het uitgangspunt is de dood van de 16de-eeuwse Renaissanceschilder Jacopo da Pontormo die tijdens zijn laatste levensjaren in de San Lorenzobasiliek te Florence werkte aan een serie fresco’s die het Laatste Oordeel moesten voorstellen. Hij is hier op brute wijze vermoord en vlak daarvoor blijkt een fresco gedeeltelijk overschilderd te zijn. Bovendien wordt in zijn huis een schilderij gevonden met een wulpse Venus, maar met het hoofd van Maria de’ Medici. Haar vader Cosimo, de hertog van Florence, belast de schilder en kunsthistoricus Giorgio Vasari met het onderzoek.

Er zijn echter nog zoveel meer ingrediënten die doen watertanden: gerenommeerde kunstenaars (denk aan Michelangelo en Cellini) die hun idee van kunst verdedigen en dat in een tijd dat godsdienstfanatisme en censuur welig tieren; Maria de’ Medici op vrijersvoeten; politieke intriges; een hommage aan de brievenroman (wat een vondst om het lezersperspectief zo voortdurend bij te stellen); avontuur, spanning en humor.

Synopsis

Florence, 16e eeuw. Een kunsthistoricus onderzoekt de moord op een oude kunstenaar en diens controversiele schilderij, waarop de dochter van de hertog van Florence als wulpse Venus staat afgebeeld. In zijn zoektocht stuit hij op politieke intriges.

Dirk Lambrecht
Leestip van Dirk Lambrecht
Al wat ik verlang van een boek is dat het mij op een gedegen manier bezighoudt en vermaakt. (Michel de Montaigne, De essays)

Perspectieven : roman
Titel:
Perspectieven : roman
Auteur:
Laurent Binet
# pagina's:
299 p. : kaarten
Uitgeverij:
Meulenhoff
ISBN:
9789029099059
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Italië ; 16de eeuw, Florence, Kunstenaars

Gerelateerde leestips