Jan Stevens
Leestip van Jan Stevens
Boeken zijn slechts dragers van een verhaal. Verhalen blijven in mijn hoofd.

Knappe thriller

5 februari 2023

Het is al een hele poos geleden dat ik iets las van Marklund. Het waren toentertijd twee boeken uit de Annika Bengtzon-reeks, een misdaadjournaliste. Deze reeks werd veelvuldig bekroond en kende een groot succes.

Het is 1980. In Stenträsk, een rustig dorp in het uiterste noorden van Zweden waar de zon nooit ondergaat en de winters een totale duisternis zijn, verdwijnt Sofia Hellsten spoorloos op een zomernacht. Samen met vier andere jonge studentes is ze lid van de boekenclub Poolcirkel. Veertig jaar later duikt haar hoofdloze lichaam op en start politiechef Wiking Stormberg een onderzoek…"

Het verhaal speelt zich af in Stenträsk, een dorp in het uiterste noorden van Zweden. In dit dorp startten vijf jonge meisjes, Carina, Brigitta, Susanne, Agneta & Sofia, bij het begin van hun middelbare school in 1980 een eigen leesclub, “De poolcirkel.” Degene die het boek had uitgekozen leidde de bijeenkomst. Naarmate ze ouder werden en het studietempo verhoogde kwamen ze nog maar eenmaal per maand samen. Er sluipen ook meer en meer strubbelingen binnen in de groep, ze zijn dan ook heel verschillend qua karakter en in hun kijk op de maatschappij. We lezen het boek vanuit twee periodes, nl. de jaren ’80 en dan in 2019. De jaren ’80 geven een mooie afspiegeling van de maatschappij waar toen de vorming van de tieners naar de volwassenheid gebeurde. In het dorp is een testbasis waar o.a. de Amerikanen en andere vreemde troepen hun massavernietigingswapens in de omgeving van Stensträsk kwamen uittesten. Daar was een belangrijke brug over de rivier waar door de testbasis intensief gebruik van werd gemaakt. Nu in 2019 dringen er zich herstellingswerken aan de brug aan. Tijdens die werken wordt een ingemetseld lijk van een meisje zonder hoofd gevonden. Iedereen weet onmiddellijk dat het om Sofia, een van clubleden gaat die 40 jaar geleden verdween. Het boek wordt verteld door Wikings, de onderzoeksleider in het heden en door de alle vijf de meisjes in 1980 als zij hun boeken voorstellen. Zo komt o.a. Sofia met het boek ‘Lolita’ van Vladimir Nabkov, ieder heeft zo zijn eigen keuzes waardoor er best veel literatuur aan te pas komt.

Het einde van het boek is absoluut verrassend. Ik heb het ook niet zien aankomen! De volgende twee delen komen sowieso op mijn verlanglijst staan. Liza Marklund zorgde in de jaren ’90 voor een revolutie in de Zweedse politieroman zoals Sjöwall en Wahloö in de jaren ’60 haar voorgingen. Zij schreef als vrouwelijk auteur het meest succesvolle boek ooit nl. Springstof. Zij kaart in haar boeken maatschappelijk mistoestanden aan en is tevens ambassadeur van Unicef.

Synopsis

Een studente uit een afgelegen Zweeds dorp raakt in 1980 vermist. Veertig jaar later wordt haar hoofdloze lichaam gevonden en start de politiechef een onderzoek.

Jan Stevens
Leestip van Jan Stevens
Boeken zijn slechts dragers van een verhaal. Verhalen blijven in mijn hoofd.

Poolcirkel
Titel:
Poolcirkel
Auteur:
Liza Marklund
# pagina's:
350 p.
Genre:
Romans,
Thrillers
Uitgeverij:
De Geus
ISBN:
9789044546170
Materiaal:
Boek
Sfeer:
Mysterieus

Gerelateerde leestips