Jeroen Juchtmans
Leestip van Jeroen Juchtmans
Een goed boek zaait met milde hand vraagtekens. (Cocteau)

Pêcheur d'images

12 mei 2020

Gezeten op een terras drukt de fotograaf af net wanneer een man en een vrouw in de passerende menigte stilhouden om elkaar innig te zoenen. Hun kus, hun liefde lijkt mijlenver af te staan van het geraas waar ze deel van uitmaken. Ze scheppen even hun eigen wereld. Het beeld van deze geliefden staat gegrift in ons collectieve geheugen. De fotograaf die deze poëzie in beeld wist te bevriezen: Robert Doisneau.

In het boek Robert Doisneau, uitgegeven ter gelegenheid van een overzichttentoonstelling in het museum van Elsene, kan je genieten van bijna 200 van deze pareltjes. Van elke foto gaat er een stukje mysterie uit, elke foto is een verhaal, een boek op zichzelf vertelt met tederheid en een eindeloze genegenheid voor mensen of het nu wereldberoemde kunstenaars of anonieme daklozen, kwajongens, burgermannetjes of straatmadeliefjes zijn.

Speels in hun spontane momenten, niets geforceerd, is het Doisneau nooit te doen om weg te vluchten uit de grijze alledaagsheid maar ziet hij het veeleer als een verzetsdaad om ondanks alles toch naar geluk te streven en dit eenvoudige plezier in beelden weer te geven. Dit poëtisch realisme zit vol zachte humor en nostalgie en altijd staat centraal Doisneau zijn grote held: de mens.

Als je dit boek of gelijk wel werk met beelden van Doisneau ter hand neemt ben je gegarandeerd voor uren verdronken. Geen nood! Het is een gewoon een helende ervaring.

Synopsis

Robert Doisneau heeft zich zijn hele rijke carrière lang als een 'beeldenvisser' opgesteld. Hij heeft bepaalde facetten van een tijdperk of een maatschappij en zijn spelers gevangen, onthuld en op papier vastgelegd en door zijn empathie en diepe tederheid tegenover de mens heeft hij een poëtisch en edelmoedig beeld geschapen dat even tijdloos als universeel is. Dit boek omvat zo'n 170 foto's en onuitgegeven essays van specialisten en belicht op originele wijze de rijke en gevarieerde facetten van een werk dat al te vaak gereduceerd wordt tot enkele foto's die nu deel uitmaken van het collectieve geheugen.

Jeroen Juchtmans
Leestip van Jeroen Juchtmans
Een goed boek zaait met milde hand vraagtekens. (Cocteau)

Robert Doisneau / coördinatie catalogus Claire Leblanc ; auteurs Jacques Véry en 5 andere
Titel:
Robert Doisneau / coördinatie catalogus Claire Leblanc ; auteurs Jacques Véry en 5 andere
Auteur:
Claire Leblanc
# pagina's:
239 p. : foto's
Uitgeverij:
Racine
ISBN:
9782390250258
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Doisneau, Robert
Sfeer:
Intens,
Troostend,
Warm

Gerelateerde leestips