Philip Van Den Mergel
Lezen is, net als bordspellen spelen, altijd een beetje leren, reizen en dromen! Fiction reveals truths that reality obscures!

Voor wie net als mij kippenvel krijgt bij het horen van de Terminator soundtrack!

31 januari 2020

Deze apocalyptische roman begint ongeveer 1 jaar voor het uitbreken van de totale oorlog, in het boek vernoemd als de Nieuwe Oorlog, tussen de mensheid en een artificiële intelligentie. De schrijver vertelt het verhaal via een aantal fragmenten en ooggetuigenissen van de belangrijkste personages wat er voor zorgt dat het boek zeer vlot leest en je op geen enkel moment de draad kwijt raakt.

Het verhaal begint met de “geboorte” van de A.I. en dit zelfbewust worden gaat gepaard met het besef dat mens en machine niet in harmonie zullen kunnen samenleven. Wat volgt zijn een aantal fragmenten waarin de A.I. langzaam test uitvoert om de verschillende machines naar zijn hand te zetten. Dit eindigt met het algemene uitbreken van de Nieuwe Oorlog waarbij alle machines in opstand komen tegen de mensheid. En hoewel miljoenen mensen of sterven of afgevoerd worden naar werkkampen tijdens deze eerste maanden, begint ook langzaam het verzet van de mensheid georganiseerd te raken.

Hoewel de schrijver zelf een graad heeft in robotica en kunstmatige intelligentie en artikelen schrijft voor tijdschriften als ‘Popular Science’ en ‘Wired’, valt dit niet echt op in zijn schrijfstijl. Hij gebruikt natuurlijk wel termen en woorden die typisch zijn voor robotica en informatica maar dit wordt nooit echt storend en de meeste van deze termen zijn vaak ook al ingeburgerd in de maatschappij ondertussen.

Het valt inderdaad wel op dat de schrijver zelf inderdaad iets af weet van het thema en dit betekent dan ook dat alles zeer herkenbaar is of wordt. Hierdoor wordt het zelfs een beetje beangstigend want gezien de ontwikkelingen op het gebied van robotica en informatica in de echte wereld wordt dit boek zelfs een beetje een luguber toekomstbeeld dat niet zo vergezocht is en niet meer zo veraf is.

Ook de opbouw en het verdere verloop van het verhaal zijn, zeker gezien het thema, zeer slim en vlot geschreven en zorgt ervoor dat je als lezer, en dubbel als fan van het genre, van het begin af aan geboeid wordt en nog belangrijker, geboeid blijft tijdens het hele verhaal. Een regelrechte aanrader dus voor mensen die houden van “geloofwaardige” science-fiction, dystopie romans of fan zijn van films als Terminator (tijdens het lezen van het boek hoorde ik vaak de typische soundtrack van de film Terminator door mijn hoofd spoken). Ik heb er in ieder geval van genoten en ga ook zeker het vervolg op dit boek lezen: Robogenesis.

Er is trouwens ook sprake van een verfilming door niemand minder dan S. Spielberg maar voorlopig is dit project uitgesteld.

Synopsis

Allerlei elektronische apparaten komen in opstand tegen de mens, gevolgd door een totale oorlog van robots tegen de mensen.

Philip Van Den Mergel
Lezen is, net als bordspellen spelen, altijd een beetje leren, reizen en dromen! Fiction reveals truths that reality obscures!

Robopocalyps
Titel:
Robopocalyps
Auteur:
Daniel H. Wilson
# pagina's:
381 p.
Uitgeverij:
Q
ISBN:
9789021454849
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Robots

Gerelateerde leestips