Klaartje Van der Bauwhede
Never not reading

Meer dan één leven ontdek je in 'Schemerleven'

30 augustus 2023

In Schemerleven ontmoeten we Frieda, een 81 jarige vrouw, die net haar man verloor, en sinds kort in een rusthuis woont. Daar komt een verzwegen verleden terug naar boven, samen met verdrukte gevoelen en verlangens. Alhoewel haar zoon denkt dat hij enig kind is, komt het langzaam aan het licht dat er nog een ander kind geweest is, lang voordat hij geboren werd.

Tot ver in de 20ste eeuw werden kinderen die dood geboren werden, of kort na de geboorde, voor het doopsel, stierven, niet begraven of begraven in ontwijde grond. Moeders en hun omgeving werd de boodschap meegegeven dit zo snel mogelijk te vergeten en door te gaan met hun leven alsof er niet gebeurd was. Zo bleef deze ingrijpende gebeurtenis vaak een verzwegen gebeurtenis waar maar heel weinig mensen in de omgeving van de, vaak jonge, moeders op de hoogte waren.

Het boek neemt je op een heel innemende wijze mee in de leefwereld van de oude Frieda, maar ook van haar jongere ik. Stapje per stapje, bladzijde per bladzijde, kom je meer en meer van haar verhaal te weten zodat op het einde alle puzzelstukjes in elkaar vallen. Het verhaal en de taal zijn zo rijk, dat ik er na het dichtslaan van het boek, nog lang over nagedacht heb. Een boek dat blijft hangen met een zware thematiek, maar waar je doorheen het boek ook de hele ontwikkeling van de centrale personages meedraagt.

Synopsis

Als een 81-jarige vrouw na het overlijden van haar man plotseling weer alleen is, dringen herinneringen aan een verloren liefde en een lang verzwegen verdriet zich naar de oppervlakte.

Klaartje Van der Bauwhede
Never not reading

Schemerleven
Titel:
Schemerleven
Auteur:
Jaap Robben
# pagina's:
310 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
De Geus
ISBN:
9789044546194
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Onmogelijke liefde, Trauma's

Gerelateerde leestips