Jan Stevens
Leestip van Jan Stevens
Boeken zijn slechts dragers van een verhaal. Verhalen blijven in mijn hoofd.

Mysterie in retrostijl

1 augustus 2022

Het voorbije voorjaar is de nieuwe cyclus van Rodolphe en Léo over Kathy Austin met Scotland gestart met het eerste deel.

Na de vijfdelige cyclussen Kenya, Namibia en Amazonia zien we hoofdpersonage Kathy Austin, agente van de Britse inlichtingendienst, terug in een nieuwe cyclus. Deze keer beleeft ze wat dichter bij huis avonturen, want de plaats van actie wordt Schotland. Deze vierde cyclus heet dan ook — opnieuw in het Engels — Scotland.

Hete savannes en broeierige jungles ruilt het auteursteam Bertrand Marchal (tekeningen), Leo en Rodolphe (scenario) in voor mistige streken, lochs en schaduwen van oude kastelen. In deze cyclus is Kathy net terug van haar avontuur in het Amazonewoud en vertrekt ze naar Schotland om enkele dagen rust te nemen in een landhuis van haar familie. Ze gaat er heen omdat ze het huis van een oudtante geërfd heeft, een huis waar ze vroeger veel vakanties had doorgebracht, en waar ze goede herinneringen aan heeft – een prachtig huis aan de rand van een loch. Maar eenmaal in Schotland blijkt het huis afgebrand te zijn en lijkt het alsof haar oudtante onder verdachte omstandigheden is gestorven.

Met de hulp van de lokale politie komt Kathy meer en meer te weten dat vreemde verschijnselen voorkomen in de streek. Maar er is meer, via de nodige flashbacks zien we dat Kathy niet alleen haar herinneringen bovenhaalt maar dat zij daar eigenlijk ook met een missie is. Haar overste vraagt haar om er discreet haar ogen open te houden, er schijnen daar in Kilwood plots verdacht veel spionnen aanwezig te zijn…

En net wanneer zij uitgenodigd wordt op een etentje bij oude bekenden zien we dat in de kelders van het oud kasteel een groep mannen en vrouwen in het grootste geheim aan het werk zijn om een mysterieus artefact te proberen halen uit een steen waarin het is vastgemaakt. Er bekroop mij plots een licht ‘Blake en Mortimer-gevoel.’ Een paar laatste pagina’s die een anders rustig kabbelend verhaal een andere wending geven. Duidelijk een eerste deel, een voorproefje van een aantal verhaallijnen. Ik ben erg benieuwd naar het vervolg. Heel mooi getekend met een hoog retrogehalte.

Jan Stevens, redacteur boekensite.gent

Synopsis

De nieuwe cyclus binnen de ‘fantastische missies van Kathy Austin’, MI6-agent en voor het eerst op missie in Europa! Na haar terugkeer uit het Amazonegebied reist Kathy Austin naar Schotland om een paar dagen vrij te nemen in een landhuis op het familiedomein. Wanneer zij in het dorp Killwood aankomt, ontdekt ze tot haar ontzetting dat het huis is afgebrand. Met de hulp van de plaatselijke politie komt Kathy er geleidelijk achter dat er vreemde verschijnselen in het gebied hebben plaatsgevonden. Ondertussen, in de kelders van een kasteel aan zee, probeert een groep mannen en vrouwen in het grootste geheim een mysterieus artefact uit de stenen van het kasteel te halen..

Jan Stevens
Leestip van Jan Stevens
Boeken zijn slechts dragers van een verhaal. Verhalen blijven in mijn hoofd.

Scotland
Titel:
Scotland
Auteur:
Rodolphe (scenarist), Léo (scenarist), Bertrand Marchal (illustrator)
# pagina's:
48 p. : ill.
Uitgeverij:
Dargaud Benelux
ISBN:
9789085586647
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Geheime diensten
Sfeer:
Mysterieus

Gerelateerde leestips