Jan Stevens
Leestip van Jan Stevens
Boeken zijn slechts dragers van een verhaal. Verhalen blijven in mijn hoofd.

Vlot lezende thriller

17 september 2022

Garry Disher, Australische crime auteur, heeft reeds meerdere Net Kelly Awards op zijn naam staan. Hij won ook ook al de Britse C.W.Dagger Award en de Duitse Krimipreis, niet mis voor een eerste Nederlandstalige thriller vertaling.

Haha, hier hebben we er weer zo een… Een persoon die na een lange periode terugkeert naar zijn geboorteplaats, een klein kustplaatsje in Australië. Een veel terugkerend thema in thrillers.

Het is twintig jaar geleden dat Charlie Deravin er vertrok nadat zijn moeder verdween. Het vermoeden was toen dat zij was vermoord door zijn vader, de hoofdverdachte al was er geen bewijs voor. Het gezin viel daarna uit elkaar. Het boek start voor de verdwijning. Zijn vader Rhys Deravin is hoofdinspecteur en zijn moeder is al een tijdje weg bij zijn vader nadat die vreemdging. Charlie en zijn broer Liam brengen een bezoekje bij hun moeder en helpen er haar met een vervelend probleem met een een onderverhuurder. Charlie was toen beginnend rechercheur en getrouwd met Jess, samen hebben ze een dochtertje Emma. Liam leeft samen zijn vriend Ryan. Dan komt er een tijdsprong van twintig jaar waarbij Charlie terugkeert naar het strandhuis in zijn geboorteplaats. Hij is inmiddels gescheiden van Jess maar heeft wel een goede band met zijn dochter Emma. Hij werkte bij de zedenpolitie maar is na een accident met zijn inspecteur geschorst en moet gedwongen in therapie. Terwijl hij zijn dagen doorbrengt met surfen en lange wandelingen op het strand komen de herinneringen van zijn kinderjaren naar boven. Tijdens die wandelingen ontmoet hij ook gepensioneerde rechercheurs die hij nog van vroeger kent. Het waren hechte vriendschappen, samen met hun echtgenotes deden ze veel activiteiten met de kinderen, gaven feestjes, barbecues, sommigen gingen samen op reis. Ook zijn vader is gepensioneerd en zit op een cruise naar Japan met zijn tweede vrouw Fay waarmee hij twintig jaar geleden zijn vrouw bedroog. Via hen horen ze ook over dat vreemde virus uit China. Hij wordt echter brutaal uit zijn mijmeringen geschud als er op een bouwterrein twee skeletten gevonden worden. Charlie wordt daardoor meedogenloos geconfronteerd met het verleden.

Het boek leest heel vlot is soms wel wat beschrijvend maar dat stoorde mij niet, je voelt als het ware Australië met zijn hitte en droogte. Een heel aangename schrijfstijl met een vleugje humor. Dus… Heel graag gelezen en mochten er meer vertalingen van Gary Disher zijn werk verschijnen zal ik die met veel plezier lezen.

Jan Stevens
Leestip van Jan Stevens
Boeken zijn slechts dragers van een verhaal. Verhalen blijven in mijn hoofd.

Spoorloos
Titel:
Spoorloos
Auteur:
Garry Disher
# pagina's:
391 p.
Genre:
Romans,
Thrillers
Uitgeverij:
Ambo|Anthos
ISBN:
9789026360855
Materiaal:
Boek
Sfeer:
Mysterieus

Gerelateerde leestips