Deel 2 van de alternatieve geschiedenis van de V.S.
Het tweede deel van deze 11-delige reeks over een alternatieve geschiedenis op het Amerikaanse continent, pikt de draad op in 1914 en net zoals in onze eigen geschiedenis begint het allemaal met een moordaanslag in Sarajevo op Franz Ferdinand.
In deze roman gebeurt dit door een bom die gegooid wordt in de auto van de aartshertog (in plaats van met een pistool in onze eigen geschiedenis) maar het resultaat is hetzelfde: deze gebeurtenis zorgt ervoor dat in Europa een oorlog uitbreekt zoals nooit tevoren, de Grote Oorlog.
Wat wel verschilt in dit verhaal zijn de 2 kampen die ontstaan in deze oorlog want de Geconfedereerde Staten, onder leiding van president Woodrow Wilson, sluiten zich aan bij de landen die hun altijd gesteund hebben om hun onafhankelijkheid te verdedigen, Frankrijk en Engeland en Rusland. En de Verenigde Staten, met president Theodore Roosevelt en de ondertussen 75-jaar oude generaal George Armstrong Custer, kiezen resoluut de kant van Duitsland en Oostenrijk-Hongarije.
Hoewel in het begin van de oorlog de zuidelijke troepen snel Washington D.C. innemen en binnenvallen in Pennsylvania, groeperen de aanvallen van de noordelijke troepen zich vooral op invallen in Kentucky, West-Virginia en Canada. Na het initiële succes van de aanvallen loopt de oorlog echter al snel vast in een loopgravenoorlog waarbij beide partijen geen terreinwinst meer boeken.
In het boek volg je dan ook de belevenissen van bepaalde burgers en soldaten aan beide kanten van het conflict, zowel aan het front als achter de linies.
Het boek loopt tot eind 1915 waarbij de zuidelijke troepen uit Pennsylvania verdreven zijn en nu delen van Maryland verliezen. Ook in Kentucky verliezen ze terrein op de noordelijke troepen die aan een trage opmars beginnen door het gebruik van gifgas. In het westen, rond de rivier Mississippi, is de oorlog echter een bewegingsoorlog geworden waarbij de Verenigde Staten snel terrein wint in de staat Secuoyah (grotendeels de huidige staat Oklahoma) en de “Mexicaanse” staat Sonora, die de zuidelijken in het vorige boek van het Mexicaanse Keizerrijk gekocht hadden.
In de rest van de wereld is de oorlog ondertussen in grote lijnen verlopen zoals deze in onze tijdlijn verlopen is hoewel de U.S. Navy ook de Sandwich eilanden (Hawaii) veroverd heeft op de Engelsen en dat Argentinië zich aangesloten heeft bij het machtsblok rond Engeland en Frankrijk en Chili aangevallen heeft dat dan ook de kant kiest van Duitsland in het conflict.
Het boek eindigt trouwens met een Marxistische revolutie van de Afro-Amerikaanse bevolking in de Geconfedereerde Staten die de druk op deze staten nog zal opvoeren in het volgende boek; The Great War: Walk in Hell.
Ik hou echt meer en meer van alternatieve geschiedenis als genre (vroeger zou ik waarschijnlijk eerder naar Horror en Thrillers gegrepen hebben) en vooral als het goed geschreven is en, vooral, geloofwaardig is en in beide gevallen zit je dus extreem goed bij de romans van Turtledove.
Hoewel hij soms bekende personages aan bod laat komen, zie je vooral de gebeurtenissen door de ogen van gewone mensen die in deze grote oorlog verzeild raken. De personages komen zeer geloofwaardig over en, net zoals R.R. Martin in Song of Fire and Ice, schuwt Turtledove het niet om af en toe eens een karakter op te offeren voor het grote verhaal.
Ik durf na het lezen van dit 2e deel zelfs met zekerheid te zeggen dat ik nu alle delen zal lezen want dit boek was echt een “page-turner” van begin tot einde en ik ben echt benieuwd hoe het de personages (en het verdere verloop van de oorlog) zal vergaan.