Bruno Lowagie
Leestip van Bruno Lowagie
"Never trust anyone who has not brought a book with them." (Lemony Snicket)

Laat ons het internet kapot maken voor het ons kapot maakt

26 maart 2022

In Silicon Valley werken voor Apple, Google, Facebook,... leek ooit een droom voor jonge ontwikkelaars, maar ondertussen kennen we de keerzijde van Big Tech.

Max is achteraan in de twintig en hij werkt voor Wren, een immens populair social media platform. Wanneer hij een nieuw project toegewezen krijgt, oppert hij ethische bezwaren: het bedrijf wil immers op slinkse manier persoonlijke gegevens ontfutselen van gebruikers en die verkopen aan binnen- en buitenlandse veiligheidsdiensten. Max is ervan overtuigd dat de CEO geen weet heeft van deze wanpraktijken en wil hem op de hoogte brengen, maar hij krijgt het deksel op de neus: voor hij het goed en wel beseft wordt hij ontslagen.

Wanneer hij bij andere bedrijven gaat soliciteren, blijft dat Wren ervoor gezorgd heeft dat hij nergens aan de slag kan. David Yoon gebruikt fictieve bedrijfsnamen zoals Wren, A2Z, Quartz... maar het is niet moeilijk er bestaande bedrijven zoals Facebook, Amazon, Apple... in te herkennen.

Max probeert dan maar samen met een paar vrienden een eigen start-up op te richten: YouPool. Het moet een bedrijf worden dat hen toelaat "net genoeg" te verdienen; geen bedrijf dat toevlucht zoekt tot onethische praktijken om "de grootste" te worden. Helaas slagen de vrienden er niet in hun bedrijf rendabel te maken. Door de almacht van Big Tech is het motto: "Go Big or Go Home." Voor een bedrijf als YouPool is er geen plaats meer.

Ik vond dat een mooi uitgangspunt voor een boek, want ik heb lang in die wereld meegedraaid. Ik heb mijn eigen start-up gehad in Silicon Valley. Ik had meer geluk dan de protagonisten in het boek, want mijn bedrijf werd wel succesvol, maar ik heb toch veel dingen meegemaakt waar ik niet altijd OK mee was.

Na de inleiding die ik net beschreef, besluit Max dat het internet "gebroken" is en bedenkt hij een plan om het te herstellen. Hij krijgt daarvoor hulp vanuit een onverwachte hoek en vanaf dat moment wordt het verhaal een beetje een blockbuster. Het originele thema blijft aanwezig, maar de auteur kiest ook voor actie, wat het boek entertainend maakt. Ik las het in één ruk uit.

Bruno Lowagie
Leestip van Bruno Lowagie
"Never trust anyone who has not brought a book with them." (Lemony Snicket)

Titel:
Version Zero
Auteur:
David Yoon
# pagina's:
368 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
HQ
ISBN:
9780593190357
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Sociale media, Maatschappij en technologie

Gerelateerde leestips