Leestip van Patricia Vroman

Een gekend verhaal vanuit een andere blik

7 december 2020

Rachida Lamrabet neemt je mee in het leven van Amazigh. Hij komt als jonge Marokkaan terecht in de eerste wereldoorlog en moet er vechten voor Frankrijk. Zijn dagboek houdt hem overeind maar zorgt ook voor zijn veroordeling. Hij vertelt zijn levensverhaal vanuit de gevangenis aan zijn vader, een Fransman die door Marokko trok om te tekenen.

Vertel het iemand is een verhaal met veel lagen en het duurde voor mij even om te kunnen volgen. Ik begon het boek te lezen in veel te kleine stukjes, waardoor ik telkens mijn puzzel opnieuw moest leggen, maar eens ik echt in het verhaal zat was ik gegrepen door de vertelkracht. Amazigh heeft niet voor de oorlog gekozen en het verhaal dat ik "ken" van andere boeken en films krijgt een andere blik, deze van de soldaten uit de kolonies die hier ook moesten komen vechten tegen een vijand die hen even vreemd was als hun "vaderland" voor wie ze vochten.

Synopsis

Een jonge Fransman met Marokkaanse roots wordt naar het front van WOI gestuurd. Om staande te blijven in de gruwel om hem heen, houdt hij een dagboek bij. Daarin schrijft hij ook over het racisme van de officiers. Later wordt hij berecht in een proces wegens hoogverraad en komen die geschreven woorden hem duur te staan. Hij komt in de gevangenis terecht. Wanneer zijn vader hem daar bezoekt, vertelt hij hem zijn verhaal. Beklemmende roman over hoe mensen elkaar nooit echt kennen.

Leestip van Patricia Vroman

Vertel het iemand : roman
Titel:
Vertel het iemand : roman
Auteur:
Rachida Lamrabet
# pagina's:
255 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Polis
ISBN:
9789463103107
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Wereldoorlog I

Gerelateerde leestips