Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Fascinerende levensbeschrijving van een Gentse diva

13 februari 2020

Als we het hebben over operadiva’s dwalen onze gedachten af naar Maria Callas, Montserrat Caballé of recenter Cecilia Bartoli. Dat een wees uit een Gents beluik de hoogste regionen van de operawereld zou beklimmen en een kind aan huis zou worden in internationale operahuizen, dat stond niet in de sterren geschreven. Maar wie was die Vina Bovy (1900-1983), die een borstbeeld heeft in de Gentse opera, een straatnaam in de buurt van het station en een praalgraf op de Westergembegraafplaats?

Vina Bovy. Gent en de diva, het boek van Eric Bauwens, biedt een antwoord. 100 jaar na haar debuut in de Gentse opera op 30 november 1918 herdacht de auteur de Gentse sopraan met een uitgebreide en rijkelijk geïllustreerde biografie. Een diva van haar tijd: anders kan deze Gentse Maria Callas niet worden omschreven. Haar opmars leest als een sprookje. Nochtans was haar leven in mineur gestart. Geboren in het De Vreesebeluik nabij het Sint-Pietersplein werd de kleine Malvina op haar derde al wees. Veel talenten bleek ze niet te hebben. Tot haar stem werd opgemerkt. Haar eerste optreden vond plaats in 1916 in de Minardschouwburg. Het was de start van een blitzcarrière die haar beroemd maakte tot in New York en Buenos Aires. Bauwens pende Bovy’s flamboyante leven neer. Hij belicht boeiend het verloop van haar carrière: hoe Vina naar Brussel en Parijs trok, hoe ze een echte ster werd in enkele internationale operahuizen en hoe ze terugkeerde naar haar geboorteplaats om er de Gentse opera te leiden.

Het boek laat de lezer tevens kennis maken met de wondere wereld van de opera. Bauwens behandelt zowel internationale tijdgenoten die bepalend waren voor Bovy’s loopbaan als minder bekende Gentse zangers, dirigenten en componisten uit de periode van deze Gentse diva. Vina Bovy. Gent en de diva is meer dan een levensbeschrijving van een Gentse legende. Het werk is ook geschreven voor een breed publiek dat wil kennismaken met de wereld van opera en theater, en voor lezers die zich interesseren voor de geschiedenis van de Gentse theater- en muziekwereld in de periode 1875-1960. Geen saaie opsomming van gebeurtenissen en data maar een boeiend verhaal over wereldsterren en Gentenaars die een passie voor muziek en theater delen. Het boek leest als een trein en fascineert.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Vina Bovy : Gent en de diva
Titel:
Vina Bovy : Gent en de diva
Auteur:
Eric Bauwens
# pagina's:
223 p. : ill.
Uitgeverij:
Snoeck
ISBN:
9789461614469
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Opera ; Gent ; geschiedenis
Sfeer:
Kleurrijk

Gerelateerde leestips