Philip Van Den Mergel
Lezen is, net als bordspellen spelen, altijd een beetje leren, reizen en dromen! Fiction reveals truths that reality obscures!

Na de King of Horror is er nu ook een keizer van de alternatieve geschiedenis!

14 februari 2020

Laat me beginnen met eerst de schrijver eens voor te stellen.

De in 1949 geboren Amerikaanse schrijver is al sinds jaar en dag zonder twijfel een van de beste en meest productieve schrijvers voor alternatieve geschiedenis en/of historische fictie. Getuige van zijn kunnen zijn trouwens de verschillende Awards die de man reeds gewonnen heeft met zijn werken maar toch is hij in Europa, met uitzondering van Engeland, niet echt bekend en dit is in mijn ogen volkomen onterecht.

Wat vooral opvalt in zijn boeken is een zeer grondige kennis van de, meestal Amerikaanse, geschiedenis en zijn schrijfstijl is zeer rijk en vloeiend maar aangezien geen van zijn werken vertaald is, vraagt het lezen van deze werken toch een zeer goede kennis van het Engels.

How Few Remain is hier een levend voorbeeld van want hier neemt de schrijver één punt in de geschiedenis en stelt zich de vraag wat er zou gebeurt zijn indien dit anders was gelopen.

Het punt waarop de schrijver de geschiedenis verandert, is tijdens het begin van de Amerikaanse Burgeroorlog, meer bepaald op 10 september 1862.

In werkelijkheid verloor een boodschapper van het Zuidelijke leger die dag het speciale order 191 van generaal Lee waarin de troepenbewegingen van de Zuidelijke legers voor de invasie van het Noorden werd beschreven en werd dit order tot overmaat van ramp teruggevonden door 2 Noordelijke soldaten.

Veel historici zijn het er nu nog over eens dat deze informatie ervoor gezorgd heeft dat de hele oorlog anders zou verlopen zijn indien dit niet was gebeurt.

In How Few Remain zorgt dit ervoor dat de Zuidelijke legers een snelle overwinning behalen en de rebellerende staten zich inderdaad blijvend losgescheurd hebben van de Verenigde Staten als de Geconfedereerde Staten, de C.S.A. afgekort.

Dit heeft ervoor gezorgd dat alles plots anders verlopen is: Cuba wordt op de Spanjaarden veroverd door de C.S.A., de U.S.A. heeft niet voldoende fondsen om Alaska aan te kopen, dat dus in handen van Rusland blijft, en Frankrijk en Engeland hebben beiden de C.S.A. erkent als soeverein land en hun steun verleent.

Ongeveer 20 jaar na de eerste Amerikaanse Burgeroorlog breekt er echter een tweede uit omdat de C.S.A. de kans ziet om twee provincies te kopen van het door Frankrijk gesteunde Mexicaanse Keizerrijk en door deze aankoop een verbinding krijgt met de beide oceanen, iets wat een doorn in het oog is van de Verenigde Staten.

Turtledove slaagt erin om de historische figuren van die tijd (Lincoln, Custer, “Stonewall” Jackson, …) in de nieuwe verwikkelingen van deze alternatieve geschiedenis te integreren en verschillende van de gekende figuren hun leven loopt toch iets anders dan wat de lezer weet van de werkelijke geschiedenis. Lincoln bijvoorbeeld wordt na het verliezen van de eerste Burgeroorlog een veracht figuur binnen de U.S.A. en begint te flirten met het Marxisme.

En zo zijn er nog voorbeelden maar bovenal voelt het heel natuurlijk en geloofwaardig aan, helemaal niet gestunteld zoals bij sommige boeken in dit genre soms wel het geval is. Ook de politieke, maatschappelijke en andere thema’s, denk maar aan de Mormoonse kwestie, worden zeer sterk naar voor gebracht wat dit boek een aanrader maakt voor iedereen die graag alternatieve geschiedenis leest en de rijke Engelse taal die de schrijver gebruikt maakt het allemaal nog sterker.

How Few Remain is trouwens het eerste deel van een reeks van 11 boeken die steeds verder bouwt op dit ene verschil in de geschiedenis want zo spelen deel 2 tot 4 zich af in de periode van de Eerste Wereldoorlog die nu ook anders verloopt. Deel 5 tot 7 behelst dan weer de periode rond Wereldoorlog 2 en de laatste 4 delen behandelen de Koude Oorlog periode die plots heel anders verloopt tussen de U.S.A. en de C.S.A. en de hele wereld hierin betrekt.

In ieder geval heb ik na het lezen van How Few Remain onmiddellijk de volgende drie delen besteld en ik kan nu al zeggen dat ik een nieuwe favoriete schrijver gevonden heb voor boeken rond alternatieve geschiedenis!

Philip Van Den Mergel
Lezen is, net als bordspellen spelen, altijd een beetje leren, reizen en dromen! Fiction reveals truths that reality obscures!

Titel:
How Few Remain
Auteur:
Harry Turtledove
# pagina's:
595 p.
Uitgeverij:
Ballantine Books Inc.
ISBN:
978-0345406149
Materiaal:
Boek
Sfeer:
Donker,
Hard,
Intens

Gerelateerde leestips