Sofie De Braekeleer
Leestip van Sofie De Braekeleer
Ik hoop dat ze in de hemel een bibliotheek hebben voor alle boeken die ik niet tijdig gelezen krijg!

Wat gebeurt er als twee 'star crossed lovers' wél samen komen?

15 november 2021

In dit bedachtzame, gevoelige en prachtige boek lezen we wat er gebeurt nàdat een Romeo en Juliafiguur er wél in slagen om samen te zijn. Want een relatie begint sowieso pas echt lastig werk te worden nadat de vlinders verdwenen zijn. Als er dan nog eens langs beide kanten van de familie problemen toegevoegd worden, is er heel veel liefde en geduld nodig om het huwelijksbootje drijvend te houden...

Twee politiemannen zijn partners en buren. Hun echtgenotes krijgen in hetzelfde jaar een kind. Deze Kate en Peter zijn elkaars jongste herinnering. Ze zijn beste vrienden van bij hun geboorte. Hun families vinden elkaar echter niet zo gemakkelijk als de kinderen. Peters moeder is 'vreemd', er is 'iets mis in haar hoofd', Kates moeder is eenzaam. Een vreselijke situatie verandert alles en drijft de twee jongeren tijdelijk uit elkaar.

Wat deze roman anders maakt, is dat het verhaal niet eindigt met: en ze vinden elkaar weer en leefden nog lang en gelukkig. Hoewel je als lezer wacht en hoopt op dat moment, was er nog een heel dik stuk boek over toen dit gebeurde. Ik vroeg me af wat er nu nog kon gebeuren. Maar dan begint de schoonheid van het boek pas echt. Keane fileert het leven van deze jonge mensen en verhaalt hoe de familielast weegt, hoe psychische zorg geëvolueerd en verbeterd is, wat de effecten waren van inadequate zorg, gebrek aan therapie, wat het gebrek aan kennis van genetische overdracht van problemen veroorzaakt en nog veel meer. We lezen hoofdstukken vanuit het standpunt van Kate, Peter, maar ook vanuit de ouders.

Hoewel de bagage die de personages meedragen zwaar is, blijft het boek goed leesbaar. Het leest zorgzaam, zorgvuldig, wordt niet zeemzoet, maar ook niet gitzwart. Het balanceert er mooi tussen en slaagt erin precies de juiste toon te treffen. Heel geslaagd boek van een schrijfster die naar ik vernam nog mooie boeken op haar palmares staan heeft. Ik ben alvast benieuwd.

Synopsis

Amerika, jaren '70: een verschrikkelijk drama heeft op de levens van twee naburige families zo'n impact dat deze gebeurtenis gedurende 40 jaar ieders leven beheerst.

Sofie De Braekeleer
Leestip van Sofie De Braekeleer
Ik hoop dat ze in de hemel een bibliotheek hebben voor alle boeken die ik niet tijdig gelezen krijg!

Vraag me nog eens
Titel:
Vraag me nog eens
Auteur:
Mary Beth Keane
# pagina's:
480 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Signatuur
ISBN:
9789056726478
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Trauma's

Gerelateerde leestips