Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Eenvoudig maar indrukwekkend

14 juni 2021

Na de autobiografische roman De verloren toon is Vragen deed je niet de tweede roman van de inmiddels overleden Oostenrijkse schrijfster Lida Winiewicz die in het Nederlands werd vertaald. De flaptekst verklapt dat Winiewicz op dit verhaal kwam in haar buitenhuis op het Oostenrijkse platteland. Een buurvrouw, de oude boerin Christine, bekende haar eens dat ze daar graag ging zitten als het huis leegstond, om van de rust te genieten en haar verleden te overdenken. Dat verleden tekende Winiewicz op in dit authentieke relaas van de 77-jarige Christine, geboren voor de Eerste Wereldoorlog, die haar leven lang keihard heeft moeten werken. Het opzet van het boek waarin de boerenvrouw haar leven in korte hoofdstukken chronologisch uit de doeken doet, is erg eenvoudig. Winiewicz laat alleen de plattelandsvrouw aan het woord, in korte zinnen zonder opsmuk vertelt zij háár levensverhaal. Terwijl Christine herinneringen ophaalt aan haar jeugd en haar grote liefde, voltrekt zich de 20ste eeuw en vertelt ze en passant over het veranderde boerenleven. De Duitse titel Späte Gegend, een 'laat gebied', is de streek waar de vertelster van het boek vandaan komt. Een streek waar 'alles later rijp wordt. Als het al rijp wordt. Want sommige dingen groeien helemaal niet.’

Vragen deed je niet moet het niet van de inhoud hebben. De plot is weliswaar onderhoudend en de anekdotes zijn schrijnend, ontroerend en vaak geestig , maar het is geen verhaal dat nazindert. De manier waarop Winiewicz de boerin neerzet daarentegen maakt indruk: het is een trotse, tevreden vrouw, met een helder verstand en een milde, laconieke blik op de wereld. Het is de stijl die deze roman tot een aantrekkelijk boek maakt. Onderkoeld, nuchter en nergens extra dramatisch aangezet. Geen woord is overbodig; iedere franje in het taalgebruik ontbreekt. Haar zinnen zijn kort en staccato. Vragen deed je niet is eenvoudig en klein misschien, maar het resultaat is indrukwekkend en universeel.

Synopsis

Het levensverhaal van een 80-jarige vrouw, die na een armoedige jeugd boerin is geworden en dat voor de rest van haar leven is gebleven.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Vragen deed je niet
Titel:
Vragen deed je niet
Auteur:
Lida Winiewicz
# pagina's:
160 p.
Genre:
Waargebeurd
Uitgeverij:
Em. Querido's Uitgeverij BV
ISBN:
9789021417615
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Platteland

Gerelateerde leestips