Ja, wat rest ons nog?
Het leven aan Duitse zijde aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Je hebt er misschien al eens over gelezen, maar nog niet zoals Aline Sax het in Wat ons nog rest beschrijft. Haar verhaal begint in Berlijn, ten midden van alle vrouwen, oude mannen en jonge jongens die achterblijven terwijl de Duitse soldaten aan het front vechten en sterven. Achterblijven leek misschien beter dan strijden, maar Aline Sax laat in afgebroken, maar poëtische taal zien hoe het leven er voor een zeventienjarig meisje aan toe ging.
De Russen komen Berlijn ‘bevrijden’ van het nazisme en dat drijft Henrike weg. ‘Ik beloof mezelf,’ zegt ze. ‘Ik zal nooit de uitweg van de lafaard kiezen.’ Geen zelfmoord, wel een helse tocht naar het Westen waar het hopelijk beter is. Aline Sax’ beschrijvingen doen pijn aan het hart en tonen de leegte en verwoesting die oorlog achterlaat. Een beklijvend boek dat de vraag stelt die wij ons vandaag ook stellen: wat rest ons nog na een oorlog?
Synopsis
Een zeventienjarig meisje probeert in de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog in Berlijn te overleven. Narratieve poëzie.