Linda De Geest
Leestip van Linda De Geest
We all have our time machines, don’t we? Those that take us back are memories … And those that carry us forward, are dreams. (H.G. Wells, The Time Machine)

Een roman de naam epos waardig

3 mei 2021

Wildevrouw speelt zich af in Antwerpen en in Amsterdam rond het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Tijdens de tumultueuze jaren 60 van de 16de eeuw was Antwerpen een magneet voor handelaars, vrijdenkers en kunstenaars van allerlei slag. Gekend als een vrijheidsbaken met de Spaanse koning Filips II die op dat moment vooral nog van op afstand koning was. Calvinisten, lutheranen, joden, vrijdenkers en katholieken liepen er elkaar voor de voeten.

Vanuit Amsterdam blikt herbergier Beer terug op de tumultueuze laatste jaren die hij in “zijn” Antwerpen doorbracht. Beer is de verteller van zijn eigen verhaal en hij brengt tegelijk het verhaal van Antwerpen: de glorie, hoogmoed en val van “zijn” stad.

Op de eerste bladzijden van het boek valt hij al meteen met de deur in huis en vertelt hij over de drie vrouwen die hij in het kraambed verloor, de eerste twee namen hun ongeboren kind mee in de dood, de derde baarde een zoon alvorens te sterven. Een trauma dat Beer de rest van zijn leven meedraagt.

Beer (lees: Olyslaegers) vertelt alles in geuren en kleuren, in een middeleeuws aanvoelende taal, volks en archaïsch. Heel aanschouwelijk ook. En dichterlijk. Je waant je middenin een schilderij van Bruegel. Daarom alleen al een pareltje van taalvirtuositeit.

Wildevrouw is een historische roman. Historisch omdat de geschetste feiten en gebeurtenissen waargebeurd zijn: de beeldenstorm, de straatgevechten, de Spaanse soldaten, de complotten … Maar het is evenzeer een sociologisch portret van Antwerpen in die periode, een bruisende stad vol boeiende figuren en dramatische gebeurtenissen. En daar tussenin de kleinmenselijkheid, de soms bizarre gebruiken en gewoontes uit die tijd … Het staat vast dat aan het schrijven van dit prachtig werk heel wat opzoekingswerk voorafging.

Wat een fantasie om de historische figuren en gebeurtenissen te bundelen in een boeiend levensecht verhaal en deze kleurrijke mozaïek te te projecteren in het leven van de gewone man, de herbergier. Want ook zijn verhaal kent een prachtige wending waarbij een antwoord komt op de prangende vraag wie nu eigenlijk wie is.

Als er één boek is dat ik onmiddellijk zou herlezen is het wel Wildevrouw. Een echt meesterwerk, niet enkel omdat het zo mooi geschreven is, maar ook omdat de thema's die erin beschreven worden niet enkel betrekking hebben op de gouden eeuw, maar zelfs in de 21ste eeuw nog actueel zijn. Van alle tijden!

Linda De Geest
Leestip van Linda De Geest
We all have our time machines, don’t we? Those that take us back are memories … And those that carry us forward, are dreams. (H.G. Wells, The Time Machine)

Wildevrouw
Titel:
Wildevrouw
Auteur:
Jeroen Olyslaegers
# pagina's:
415 p. : ill.
Uitgeverij:
De Bezige Bij
ISBN:
9789403113012
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Beeldenstorm

Gerelateerde leestips