Freiko Calle
Leestip van Freiko Calle
"Prin tim pram" - Daniil Charms

Een virtuoze mengelmoes

31 januari 2020

Donald Niedekker laat je in het wonderlijke, bijna plotloze Wolken &c. meesurfen op de waarnemingen van een schrijver.

Van het Hongaarse Pécs reis je samen met de schrijver via Berlijn naar het Noorse fjordeneiland Ona, en vandaar terug naar Berlijn, naar een Gelderlandse boerderij, of naar een leegstaand pand in Den Haag.
De seizoenen duren soms kort, soms lang. De schrijver installeert zich op een plek, bakt er brood, wandelt door de steden en het landschap. Hij beschrijft planten en dieren, maar ook schilderijen, boeken en Oost-Europese treinstations.

Tussen alle beschrijvingen door duiken de wolken op, als bakens van veranderlijkheid. Af en toe ontstaan er gedichten, maar er wordt ook aan iets groter gewerkt: ‘een boek waarin je kan wonen’.

Wolken &co is een boek zonder cliffhangers, zonder avontuur of spanning. Het is een virtuoze mengelmoes van alles wat je met woorden op kan rapen. Op het ritme van een lange treinrit brengt Niedekker hier een ode aan de taal, de verbeelding en de wereld om ons heen.

Synopsis

Twaalf seizoenen uit het leven van een reiziger en schrijver die op diverse plaatsen in Europa aan een nieuw boek werkt.

Freiko Calle
Leestip van Freiko Calle
"Prin tim pram" - Daniil Charms

Wolken &c. : vademecum
Titel:
Wolken &c. : vademecum
Auteur:
Donald Niedekker
# pagina's:
438 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Koppernik
ISBN:
9789492313522
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Schrijverschap

Gerelateerde leestips