Philip Van Den Mergel
Lezen is, net als bordspellen spelen, altijd een beetje leren, reizen en dromen! Fiction reveals truths that reality obscures!

It's World War 2, Jim, but not as we know it...

9 maart 2020

Wereldoorlog 2 maar dan anders.

Bij vele van de boeken die ik lees, hoort soms ook een raar verhaal van hoe ik dit boek in handen kreeg.

Voor World War 2.1 was dit toevallig want ik zag het boek liggen in de luchthaven van Barcelona net voor ik vertrok naar Mexico en de kaft intrigeerde me dus ik besloot het te kopen. De volgende 9 uur van de vlucht bleek dit een zeer goede aankoop te zijn want, op een dutje na, heb ik het boek nooit weggelegd tijdens de vlucht. En sinds ik de schrijver op die manier ontdekt heb, heb ik ondertussen ook al andere zaken van zijn hand gelezen.

World War 2.1 begint in het jaar 2021 waarbij een militair quantum experiment mislukt. Hierdoor wordt een internationale vloot onder leiding van de Amerikanen getransporteerd naar het verleden, meer bepaald naar 1942. Een deel van deze vloot komt terecht in de buurt van de U.S. vloot die op weg is naar Midway om daar de meest spectaculaire overwinning van de volledige oorlog te halen. Maar dit draait nu wel iets anders uit.

In de chaos die volgt sterven duizenden en de tijdslijn begint plots volledig te veranderen door deze gebeurtenis. Want plots worden de admiraals van het verleden geconfronteerd met allerlei zaken die ze nog nooit gezien hebben, zowel op technisch gebied als op sociaal gebied; helikopters, satelliet verbindingen, nucleaire wapens maar ook een Afro-Amerikaanse kolonel en een vrouwelijke Brits-Pakistaanse vloot commandant. En hoewel deze admiraals de vloot uit de toekomst met hun immens arsenaal aan wapens proberen te integreren in hun bestaande vloot, lijkt het toch alsof ze meer moeite hebben met de standaard matrozen uit de 21e eeuw.

Gezien alle historische naslagwerken aangeven dat de geallieerden de oorlog zullen winnen is de tijdelijke euforie groot maar al snel wordt duidelijk dat de aankomst van de tijdreizigers de gekende geschiedenis volledig herschreven heeft. Delen van de vloot uit de toekomst zijn ook in handen gekomen van de Duitsers, Japanners en Russen, die nu ook de uitkomst van de oorlog en zelfs de Koude Oorlog weten. De aanvankelijke euforie verandert zelfs heel snel in afgrijzen als duidelijk wordt dat ook andere delen van de vloot de reis naar het verleden gemaakt hebben en mogelijks hulp bieden aan admiraal Yamamoto en de Japanse Keizerlijke vloot!

De toekomst wordt plots weer inktzwart…

World War 2.1 is het eerste deel van de Axis of Time trilogie en ik moet eerlijk zeggen dat de drie delen lezen als een trein, zeker door de sterke karakters in de boeken en de heel goede verhaallijnen. Het is duidelijk dat de schrijver best wel wat kennis heeft van zowel de geschiedenis als van technologie. Hij is er trouwens ook zeer goed in geslaagd om de vaak ironische, of tragische of archaïsche (ik laat de lezer liever zelf invullen wat voor hem past) , verschillen tussen de opvattingen van de “moderne” karakters en die van de historische karakters in beeld te brengen.
Het feit dat de schrijver de door ons gekende geschiedenis verandert, voelt nooit echt als artificieel aan en laat je als lezer zelfs soms opgelucht zijn dat sommige facties van deze oorlog niet slimmer waren of gelukkig geen voorkennis hadden want anders had de uitkomst van de oorlog er inderdaad misschien anders uitgezien.

Philip Van Den Mergel
Lezen is, net als bordspellen spelen, altijd een beetje leren, reizen en dromen! Fiction reveals truths that reality obscures!

Titel:
World War 2.1
Auteur:
John Birmingham
# pagina's:
512 p.
Uitgeverij:
Del Rey Book
Materiaal:
Boek
Sfeer:
Donker,
Intens

Gerelateerde leestips