Christophe Madelein
Leestip van Christophe Madelein
In memoriam Christophe, 1978-2022.

Dronkenschap is des mensen

31 januari 2022

In negentien hoofdstukken vertelt Mark Forsyth een geschiedenis van dronkenschap. Let wel, hoewel het boek wel degelijk gebruik maakt van historische bronnen, is het niet de bedoeling dat je dit al te ernstig neemt. Op de eerste bladzijde al maakt hij dat duidelijk. Stel dat er een buitenaards wezen komt en vraagt waarom wij mensen alcohol drinken, zou Forsyth ook niet antwoorden: "Oh, that's just to impair our reflexes. It's basically to stop us getting too good at ping-pong."

Maar waarom dan wel? Ook hier moet je geen ernstig antwoord op verwachten. Maar Forsyth vermeldt quasi-terloops wel religieuze, politieke, sociale omstandigheden en 'redenen', en daar zit telkens wel degelijk een gedegen redenering achter. Tegelijkertijd verkondigt hij ongegeneerd dat de prehistorische mens niet sedentair werd om het land te gaan bebouwen. Welnee: "We started farming because we wanted booze." Hij geeft daar maar liefst zes redenen voor (ik geef enkel de eerste: bier is gemakkelijker te maken dan brood, want je hebt geen oven nodig).

Op die manier, en erg tongue in cheek, vertelt hij in korte, behapbare en uiterst leesbare stukken over Egyptische orgieën, bijbelse slemppartijen, Romeinse drinkfeestjes, en over Vikings, Azteken en cowboys. In het laatste hoofdstuk, over de Amerikaanse prohibition geeft hij een opvallend eerlijk en doordacht beeld van wat die periode echt betekende. Het is bijna alsof hij ernstig wordt, maar het suggereert tegelijkertijd dat hij in de vorige hoofdstukken niet zomaar uit zijn nek zat te l*llen. Het boekje is bijwijlen hilarisch, maar het corrigeert wel het gangbare beeld van de middeleeuwse bar (zoiets bestond eigenlijk niet), of de Wild West saloon - de western-fan in mij is diep teleurgesteld, maar de flapdeurtjes zijn voornamelijk een uitvinding van Hollywood.

Ik heb hier erg van genoten. Het maakt geen onuitwisbare indruk, maar als humoristisch tussendoortje is A Short History of Drunkenness een absolute aanrader. En, zoals dat hoort bij alcohol (en humor), ergens zit er altijd wel een kern van waarheid in.

Christophe Madelein
Leestip van Christophe Madelein
In memoriam Christophe, 1978-2022.

Titel:
A Short History of Drunkenness
Auteur:
Mark Forsyth
# pagina's:
248
Sfeer:
Gek,
Kleurrijk,
Vrolijk

Gerelateerde leestips