Marcia van der Zwan
Leestip van Marcia van der Zwan
Wie niet van lezen houdt, heeft het juiste boek nog niet gevonden.

Vriendschap, verdriet en vervlogen dromen

3 mei 2021

Beter nooit dan laat is na Fata Morgana en De zwarte messias het derde boek dat ik van Chika Unigwe lees. In deze verhalenbundel beschrijft ze de levens en relaties van een groep Nigeriaanse immigranten die hun weg zoeken in België. Het zijn verhalen over vriendschap, maar ook over ongelukkige huwelijken, heimwee en onbegrip. Alle verhalen spelen zich af rondom Prosperous en haar man Agu, wier wekelijks verschillende bezoekers in hun appartement ontvangen.

Chika Unigwe heeft het talent om levensechte en realistische personages te creëren. Het voelt alsof ik Prosperous, Agu, Kambi en Añuli persoonlijk heb leren kennen. Allemaal zijn ze naar België gekomen voor een betere toekomst. Maar de offers waren groot, net als de teleurstelling. Het zijn veelal vervlogen dromen, met hier en daar nog een sprankeltje hoop, die hen binden. Als lezer leef je mee met hun verhalen.

Unigwe heeft me met Beter nooit dan laat doen lachen en doen huilen. Waar ik in menig verhalenbundel de kwaliteit van de verhalen wisselvallig vind, is Beter nooit dan laat perfect gebalanceerd. Alle personages krijgen even veel aandacht en elk verhaal is van hetzelfde, hoge niveau. Het is juist daarom dat ik hoopte dat de bundel dikker zou zijn. Dat Chika Unigwe een gouden pen heeft is echter opnieuw bevestigd.

Beter nooit dan laat is een combinatie van een mozaïekroman en een verhalenbundel. Chika Unigwe geeft de lezer een vluchtig inkijkje in de levens van een groep Nigeriaanse immigranten in België. Liefst was ik langer op bezoek gebleven, want deze ontroerende verhalen smaakten naar meer.

📖 Mijn complete recensie lees je op boekvinder.be.

Synopsis

In het huis van twee Nigeriaanse immigranten in België vertellen verschillende mensen - veelal andere Nigeriaanse migranten - over problemen in hun leven die samenhangen met hun migrantenbestaan, maar ook met liefde, verdriet en dood.

Marcia van der Zwan
Leestip van Marcia van der Zwan
Wie niet van lezen houdt, heeft het juiste boek nog niet gevonden.

Beter nooit dan laat
Titel:
Beter nooit dan laat
Auteur:
Chika Unigwe
# pagina's:
183 p.
Uitgeverij:
Polis
ISBN:
9789463105514
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Nigeriaanse migranten ; België
Sfeer:
Gevoelig,
Warm

Gerelateerde leestips