Linda De Geest
Leestip van Linda De Geest
We all have our time machines, don’t we? Those that take us back are memories … And those that carry us forward, are dreams. (H.G. Wells, The Time Machine)

Hartverwarmende onvoorwaardelijke liefde

18 januari 2023

Als Jana Elza Wuyts en haar echtgenoot Marnix Peeters gaan overwinteren in een afgelegen bergdorpje in het zuiden van Spanje, zien ze daar elke dag een wilde hond die zich heeft aangesloten bij de dorpshonden. De berghond gedraagt zich als een echt boefje en komt op die manier al snel aan zijn naam.

Boef laat zich niet benaderen door mensen, maar uiteindelijk ontstaat er een zekere band, een voorzichtige toenadering tussen de hond en de mensen. Als blijkt dat Boef weinig overlevingskansen heeft eenmaal Jana en Marnix naar België teruggekeerd zullen zijn, wordt een reddingsactie voor Boef op stapel gezet.

Wat een leuk en spannend verhaal, een echte pageturner. Vooral mooi omdat alles wat in het boek beschreven wordt, ook echt is gebeurd. En voor mij extra herkenbaar omdat ik al een en ander over Boef had gelezen in de wekelijke columns van Marnix Peeters.

Dit boek zou ik aanraden aan iedereen die overweegt een hond te adopteren, of zelfs maar een hond in huis te halen tout court. Jana beschrijft de innige en liefdevolle momenten, maar ook de veel talrijkere moeilijkheden, de vragen, de twijfels, de wanhoop af en toe, de zoektocht naar een samenwonen met Boef waarbij zowel de baasjes als de hond zich comfortabel voelen. Het dagelijkse gevecht om een compromis te vinden tussen de onhebbelijkheden van het koppige huisdier en de nood aan een eigen leven, aan wat vrijheid voor zijn baasjes.

Maar wat vooral van elke zin in het boek afspat, is de liefde en de zorg waarmee de nieuwe huisgenoot wordt omringd. Boef is met zijn gat in de boter gevallen – om het plastisch uit te drukken.

Het boek leest als een trein, enerzijds door het spannende écht gebeurde “sprookje” en anderzijds door de meer dan vlotte pen van de auteur. Een echt feelgoodboek, al heeft de auteur zich in de loop van het avontuur dikwijls net niét goed gevoeld, maar zoals zij het zelf schrijft: het komt allemaal goed!

Synopsis

Jana Elza Wuyts ontmoet in Spanje een wilde berghond. Het schuwe dier laat zich door geen mens aanraken. Langzaam groeien ze naar elkaar toe. Wanneer zijn leven in gevaar komt, kan ze niet van aan de zijlijn toekijken. Samen met haar man, schrijver Marnix Peeters, begint ze aan een aartsmoeilijke onderneming. Kunnen ze het wilde dier redden en laten wennen aan een leven als familiehond?

Linda De Geest
Leestip van Linda De Geest
We all have our time machines, don’t we? Those that take us back are memories … And those that carry us forward, are dreams. (H.G. Wells, The Time Machine)

Boef. Hoe ik een wilde Spaanse berghond in huis nam
Titel:
Boef. Hoe ik een wilde Spaanse berghond in huis nam
Auteur:
Jana Elza Wuyts
# pagina's:
176
Uitgeverij:
Pottwal Publishers
ISBN:
9789464335996
Materiaal:
Boeken
Onderwerp:
Honden
Sfeer:
Intens,
Vrolijk,
Warm

Gerelateerde leestips