Nathan De Geyter
Leestip van Nathan De Geyter
Er bestaat geen probleem dat niet kan opgelost worden met een goed boek.

Tem je innerlijke olifant en ontdek het eeuwige geluk

31 januari 2020

Dit boek is één van de beste boeken die ik ooit heb gelezen! Het zit vol met parels van tijdloze wijsheid om jezelf beter te begrijpen en een gelukkiger leven te leiden!

In het boek vertelt, Jonathan Haidt, een professor in de positieve psychologie, over tien grote ideeën om een gelukkiger en meer betekenisvol leven te leiden. Deze ideeën heeft hij gecondenseerd uit het lezen van alle grote levenswerken, van de oude westerse tot de oosterse filosofie (Plato tot Boeddha), religieuze teksten en onderzoek uit de laatste 500 jaren van de moderne psychologie.

Eén van deze ideeën gaat over de olifant in je hoofd die in jou weg staat om een gelukkiger leven te leiden.

Onze geest kan verdeeld worden in delen die soms tegenstrijdig handelen: emotie en rede, links en rechts, bewust en onbewust, lichamelijk en geestelijk, automatisch en gecontroleerd...

Dit kan beter worden voorgesteld als een metafoor van een ruiter die op de rug zit van een olifant. Ons menselijk denken is immers afhankelijk van metaforen. We begrijpen nieuwe of complexe dingen in relatie tot dingen die we al weten.

De ruiter (rede & bewustzijn) denkt dat ze de controle heeft, maar alleen als de olifant (emotie en onderbewustzijn) het toelaat. Dit verklaart waarom wilskracht bijna nooit werkt en waarom gewoontes zo belangrijk zijn. Het is de enige manier is om de olifant te trainen en duurzame gedragsverandering mogelijk te maken.

Bepaalde gebeurtenissen kunnen tot levensveranderende intenties leiden, zoals gezonder proberen leven of minder uitstelgedrag proberen vertonen (mijn persoonlijke favoriet). Echter de meeste intenties verbleken al na enkele dagen of weken. Mensen die hier toch inslagen, slagen niet vanwege hun eerste moment van inzicht, maar omdat ze manieren vinden om hun gedrag te veranderen in de daaropvolgende maanden. Ze houden zichzelf lang genoeg betrokken bij het programma om hun olifant opnieuw af te richten!

Wanneer heb jij jou olifant laatst in de ogen gekeken? Misschien is het eens tijd voor een nieuwe aanpak in dit nieuwe decennium vol goede intenties…

---
Deze nuttige metafoor over de ruiter en de olifant heeft linken met andere goeie boeken, zoals 'Power Of Habit' van Charles Duhigg of 'Atomic Habits' van James Clear). Dit concept is ook zeer belangrijk in de communicatie en marketing (Link met 'Start With Why' van Simon Sinek).

Heb je feedback voor mij of wil je graag meer weten over het boek, neem gerust contact op via nathan.degeyteradgmail.com of misschien zien we je op een volgende MeetUp van Tribe Of Books..

Synopsis

Beschouwing over het vinden van geluk en levensvervulling, enerzijds vanuit filosofisch en religieus perspectief, anderzijds vanuit de benadering van de (positieve) psyhologie.

Nathan De Geyter
Leestip van Nathan De Geyter
Er bestaat geen probleem dat niet kan opgelost worden met een goed boek.

De gelukshypothese : de balans tussen oude wijsheid en moderne wetenschap
Titel:
De gelukshypothese : de balans tussen oude wijsheid en moderne wetenschap
Auteur:
Jonathan Haidt
# pagina's:
324 p.
Uitgeverij:
Het Spectrum
ISBN:
90-274-9860-1
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Geluk
Sfeer:
Intens

Gerelateerde leestips