Linda De Geest
Leestip van Linda De Geest
We all have our time machines, don’t we? Those that take us back are memories … And those that carry us forward, are dreams. (H.G. Wells, The Time Machine)

Niets is wat het lijkt

3 januari 2023

Een prettig te lezen boek, zoals we van Gerbrand Bakker gewend zijn. Een verhaal zonder veel franjes over het alledaagse dat eigenlijk niet zo alledaags blijkt te zijn.

Het is moeilijk veel over het verhaal te vertellen zonder de plot prijs te geven. Het gaat over Simon, een kapper die de zaak van zijn grootvader heeft overgenomen. Eigenlijk zou Simons vader de kapperszaak overnemen maar nog voor Simon werd geboren, is zijn vader omgekomen bij een vliegtuigcrash. Simon werd opgevoed door zijn moeder, die nooit een nieuwe relatie begonnen is; ze “verliest soms het overzicht” en is prominent aanwezig in het leven van haar zoon. Ook de grootvader is een belangrijk persoon voor zijn kleinzoon.

Simon zwemt regelmatig, vroeger zwom hij wedstrijden, en hij dweept met de Russische zwemmer Popov. Op zaterdagen staat hij (op haar aandringen) zijn moeder bij, die een groepje jongeren met een beperking begeleidt bij het zwemmen. Daar ontmoet hij de knappe zwakbegaafde Igor. Simon is een eenzaat die af en toe een vluchtig seksueel contact heeft, soms met een van zijn klanten, onder wie een oudere schrijver. De schrijver bijt zich vast in de crash waarbij Simons vader verdween en gaat daar een boek over schrijven.

Gerbrand Bakker portretteert de vrijpostige schrijver als zichzelf, hij legt hem woorden in de mond over het leven als auteur, legt uit hoe het schrijven van een boek tot stand komt. De passages met “de schrijver” zijn ook de grappigste. De verschillende verhaallijnen leiden naar een gezamenlijke ontknoping, al moet je je daar niet al te veel bij voorstellen, want ook de lezer mag zijn fantasie de vrije loop laten bij het open einde.

De kapperszoon gaat over keuzes: een diepere zin geven aan het leven of rustig aanmodderen, vluchten of verantwoordelijkheid nemen, gemakzucht of initiatief nemen. Het gaat ook over het belang van familie- en vriendschapsbanden. Een verhaal dat zich uitstekend zou lenen tot verfilming.

Synopsis

Een kapper uit de Jordaan worstelt met het gemis van een vader die hij nooit heeft gekend, met homoseksuele gevoelens en eenzaamheid.

Linda De Geest
Leestip van Linda De Geest
We all have our time machines, don’t we? Those that take us back are memories … And those that carry us forward, are dreams. (H.G. Wells, The Time Machine)

De kapperszoon : roman
Titel:
De kapperszoon : roman
Auteur:
Gerbrand Bakker
# pagina's:
303 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Cossee
ISBN:
9789464520019
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Schrijverschap, Rouwproces, Familie
Sfeer:
Gek,
Kleurrijk

Gerelateerde leestips