Guy Doms
Leestip van Guy Doms
Een uit de hand gelopen hobby gaat naadloos over in passie. Op vrijwillige basis recenseer ik verschillende genres; ook leid en begeleid ik online en live leesclubs.

Een oldskool en kostelijke misdaadroman

3 januari 2023

Niels Verdeng is hoofdinspecteur geweest bij de Gentse politie. Zijn veelbelovende carrière bij de recherche strandt echter; hij krijgt een oneervol ontslag te incasseren. Bijna alles raakt de man kwijt; zijn werk bij de politie, zijn vrouw en zelfs het huis. Jeugdvriend Thomas biedt hem onderdak aan en adviseert Niels om aan de slag te gaan als privédetective. Al snel heeft de ex-flik een opdracht te pakken als een onbekende en tevens mysterieuze vrouw zijn hulp inroept. Ze smeekt hem te achterhalen wie en waarom iemand haar volgt. Gelukkig beseft hij helemaal niet in welke hachelijke situatie hij gaat belanden. Zijn zoektocht leidt hem naar Vibe Domotics, een dubieus domoticabedrijf. Nadat hij daar op een handige manier infiltreert, valt hij van de ene onaangename verrassing in de andere. Op fanatieke wijze doet Niels er werkelijk alles aan om de misdaad te bestrijden.

‘De rest van de avond brei ik verder aan de gebeurtenissen die ik de laatste tijd heb meegemaakt, maar door de nodige dosis alcohol laat ik steken vallen en zitten er gaten in het breiwerk.’

Robert Vandenberghe is ere-hoogleraar fysica UGent; onder het pseudoniem Bert Bergs schrijft hij spannende boeken. In Onvoorziene omweg lanceert hij Niels Verdeng; een nieuw seriepersonage. Hiermee heeft de auteur een veelbelovend en intrigerend karakter beet.

Onvoorziene omweg
is neergeschreven in een toegankelijke, no-nonsense taal. De fantasierijke plot staat garant voor menig uur zuiver leesplezier. Tevens overgiet Bergs zijn vertelling met een flinke scheut humor. Vanaf het eerste van vierenzeventig korte hoofdstukken staat de lezer midden in het gebeuren. Wat volgt is een spannend en tevens amusant misdaadverhaal. De nieuwbakken privédetective Niels is ook de ik-verteller; hij wordt behoorlijk goed uitgediept. Ondanks zijn netelige situatie, behoudt hij wat pit en gevoel voor zelfspot en sarcasme. De andere invloedrijke personages krijgen eveneens de nodige aandacht. Het geheel vormt een kleurrijk palet met figuren van divers allooi.

‘De afstapping bij die moord duurt niet lang, want na een halfuur dragen twee mannen het met een deken bedekte lichaam naar een lijkwagen. De voordeur van de woning wordt verzegeld en een voor een rijden de auto’s weg. Met ‘Staying Alive’ van de Bee Gees in mijn hoofd, start ik mijn wagen en rij huiswaarts.’

De schrijver weet perfect hoe hij sfeer moet scheppen; zijn thuisstad Gent als centrale locatie zet hij knap neer. Nooit zakt het verhaal echt in; de actiescènes en de verwikkelingen volgen elkaar in een mooi tempo op. Het zet je aan om verder te blijven lezen; intussen neemt je nieuwsgierigheid toe of het recht wel degelijk gaat zegevieren. Onvoorziene omweg is een oldskool en kostelijke misdaadroman.

Synopsis

Een Gentse privé-detective infiltreert bij een bende die niet terugdeinst voor moord.

Guy Doms
Leestip van Guy Doms
Een uit de hand gelopen hobby gaat naadloos over in passie. Op vrijwillige basis recenseer ik verschillende genres; ook leid en begeleid ik online en live leesclubs.

Onvoorziene omweg
Titel:
Onvoorziene omweg
Auteur:
Bert Bergs
# pagina's:
290 p.
Genre:
Romans,
Detectives
Uitgeverij:
AquaZZ
ISBN:
9789083257051
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Gent

Gerelateerde leestips