Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Een knipoog naar Oscar Wilde

30 juni 2020

Lord Arthur Savile’s Crime. A Study of Duty is een kortverhaal van Oscar Wilde. Het verhaal verscheen voor het eerst in het literaire tijdschrift 'The Court and Society Review' in 1887 en werd in 1891 opgenomen in de bundel Lord Arthur Savile’s Crime and Other Stories. De misdaad van graaf Neville van Amélie Nothomb is geënt op dit werk van Wilde.

Nothombs korte roman bevat alle componenten die een Nothomb-verhaal weten te kruiden. De misdaad van graaf Neville begint met de verdwijning van de adellijke Sérieuse die op haar twaalf-en-half verandert van een sprankelend, mooi meisje in een stugge puber die dood wil. Haar vader, graaf Neville, moet zijn landgoed verkopen omdat hij het onderhoud financieel niet meer aankan. Een waarzegster voorspelt dat hij tijdens het laatste tuinfeest op kasteel Pluvier, iemand zal vermoorden. Uiteindelijk loopt het, dankzij Franz Schuberts Ständchen, af zoals het hoort in sprookjes. In het boek spot Nothomb op een milde manier met de adel en met het feit dat gezichtsverlies binnen de aristocratie zowat de grootste schande is. Niet de moord op zich is een schande, maar de idee dat iemand zich niet naar zijn stand zou gedragen.

Nothomb weet zoals steeds te boeien. Zij heeft een vlotte pen en vertelt steeds in een korte tijdspanne haar verhaal. Haar romans zijn vaak niet veel langer dan 120 bladzijden, ook hier. De misdaad van graaf Neville beantwoordt daar perfect aan en is een haast klassieke Nothomb. Haar remake van Lord Arthur Savile’s Crime is een schot in de roos. Met bondige, krachtige zinnen en prachtige springerige dialogen leidt zij ons door het verhaal. Dit sprookje is een pareltje. Wat kan Amélie Nothomb mooi schrijven: zo sober een hele sfeer oproepen, heerlijke humor genereren en geleidelijk een sprookje naar een horrorverhaal laten evolueren.

Synopsis

Een berooide edelman dreigt op een tuinfeest, georganiseerd voor zijn dochter, een moord te plegen.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

De misdaad van graaf Neville
Titel:
De misdaad van graaf Neville
Auteur:
Amélie Nothomb
# pagina's:
111 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Xander
ISBN:
9789401605328
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Adel
Sfeer:
Bitterzoet,
Gek

Gerelateerde leestips