Luc Faes
Leestip van Luc Faes
Als kind las ik veel en wilde ik zelf schrijver worden. Enkele jaren geleden pakte ik het echt eens aan. Ik ben blij dat het gelukt is. Na vijf jaar publiceerde ik de 'Titan 2030 trilogie'.

De opgang

21 juli 2022

Een recensie schrijven over De Opgang van Hertmans is allesbehalve makkelijk, aangezien het boek, hoe mooi ook geschreven, toch een paar vragen oproept.

De eerste en fundamentele vraag is vooral waarom Hertmans de overleden oud-SS’er Willem Verhulst heeft opgegraven om hem vervolgens terecht neer te sabelen om al wie hij geweest is. Verhulst was op zijn zachtst gesproken een rare kwast die heel zijn leven heel veel mensen consequent heel veel leed aandeed. Hij was de man die lijstjes maakte van medeburgers die tijdens WO II moesten opgepakt en uitgerangeerd worden, hij was de man die geld ontvreemdde en graag met dure auto’s reed, die thuis in de ontvangstkamer pronkte met een buste van Hitler om daarmee een wit voetje te halen bij zijn Duitse vriendjes. Hij bedroog zijn vrouw met de door Bart De Wever bejubelde Griet Latomme, (ook iets dat bleef nazinderen) en haar bedroog hij op zijn sterfbed toen hij als laatste wilsbeschikking naast zijn eerste liefde wenste begraven te worden.

Heel anders was het gesteld met zijn (tweede) vrouw die de incarnatie van verdraagzaamheid bleek, die behulpzaam alle mensen in nood probeerde te helpen en die haar kinderen alleen al door haar manier van Zijn op het rechte pad hield. Zij waren een beter uitgangspunt voor dit boek geweest, maar wellicht zou de spektakelwaarde ervan een stuk lager liggen (en het boek een stuk korter).

Hertmans probeerde met De Opgang de familie tot leven te wekken die voor hem in hetzelfde huis in het patershol te Gent woonde. Willem was er zelf nauwelijks, hij was voortdurend wel voor iets 'op pad' of op de vlucht. Ongetwijfeld was hij wel de meest kleurrijke figuur om een roman rond te breien. Alleen krijg je voor deze man zo weinig sympathie dat je je afvraagt of Hertmans hem beter niet gelaten had op de plek waar hij het minst kwaad kan: (het liefst aan een grote molensteen) in het graf.

Synopsis

Het levensverhaal van Willem Verhulst, een Vlaming die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog ontwikkelt tot een overtuigde collaborateur met de Duitse bezetter, gecombineerd met het verhaal van het huis waarin Verhulst woonde.

Luc Faes
Leestip van Luc Faes
Als kind las ik veel en wilde ik zelf schrijver worden. Enkele jaren geleden pakte ik het echt eens aan. Ik ben blij dat het gelukt is. Na vijf jaar publiceerde ik de 'Titan 2030 trilogie'.

De opgang : roman
Titel:
De opgang : roman
Auteur:
Stefan Hertmans
# pagina's:
412 p. : ill.
Uitgeverij:
De Bezige Bij
ISBN:
9789403101316
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Collaboratie ; Wereldoorlog II

Gerelateerde leestips