Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Hartverwarmende roman

21 november 2023

Na de bestsellers Der große Sommer en Alte Sorten heeft Ewald Arenz opnieuw een prachtig boek geschreven. Die Liebe an miesen Tagen is een oprecht liefdesverhaal waarin de auteur op gevoelige wijze over grote gevoelens vertelt. De Nederlandse vertaling Liefde op donkere dagen is aangekondigd voor december 2023. Een boek om onder de kerstboom te leggen!

Vanaf het eerste moment dat de charmante acteur Elias en de fotografe Clara elkaar ontmoeten, ontstaat tussen hen iets bijzonders. Ondanks het feit dat Clara aanzienlijk ouder is en Elias nog steeds een losse relatie heeft, worden de twee een stel en lijkt het erop dat ze eindelijk de grote liefde hebben gevonden. Maar wel een lastige, vanwege het leeftijdsverschil, hun verschillende karakters en hun familiale verplichtingen. Clara zorgt immers voor haar demente moeder, Elias ondersteunt zijn bijna volwassen dochter Jule.

Liefde op oudere leeftijd blijkt een uitdaging want Clara krijgt een verleidelijk jobaanbod uit Hamburg en het jonge geluk wordt geconfronteerd met een zware beproeving. Arenz vertelt op gevoelige wijze zonder te verdwalen in kitscherige metaforen en beschrijvingen. In plaats daarvan observeert hij nauwkeurig wat zijn personages tot elkaar aantrekt, maar ook wat hen van elkaar afdrijft. Hoofdzakelijk zijn dit de begrijpelijke zorgen van twee mensen met levensbagage. Bovendien stipt de roman ook andere thema's aan - bijvoorbeeld de al genoemde dementie van Clara's moeder of de vader-dochterrelatie tussen Elias en Jule.

Arenz beschrijft helder de lichte en donkere kanten van liefde op middelbare leeftijd, met fijne humor en zachte melancholie. Wat het liefdesverhaal van Clara en Elias echt tot een veelzijdige roman maakt, zijn de sterke, originele karakters. Bijzonder zijn de geloofwaardig ontworpen bijfiguren, zoals Elias' dochter Jule, Clara's moeder Annemarie en de afgedankte vriendin Vera.

Die Liebe an miesen Tagen is niet alleen een hartverwarmend liefdesverhaal tussen twee eigenzinnige en allesbehalve eenvoudige mensen. Het is ook een prachtig en fijnzinnig geschreven levensroman die met indrukwekkende lichtheid vertelt over de moeilijkste en mooiste momenten in het leven, een roman die getuigt van grote mensenkennis.

Es war, als hätte er sich die ganze Zeit verfahren, um schließlich völlig überrascht festzustellen, dass er genau dort angekommen war, wo er von Anfang an hingewollt hatte. Glück. Tatsächlich. Es war einfach nur Glück. Kein stolzer Rausch wie bei einer Premiere, nicht die atemlose Befreiung in Tränen wie bei Jules Geburt, nicht die kleine Zufriedenheit am Abend eines guten Tages. Sondern ein tiefes, stilles Glück. Still und wahr und alles durchdringend. Es war sehr lange her, seit er sich das letzte Mal so gefühlt hatte.

Synopsis

Elias (38) heeft het voor elkaar: gevierd toneelspeler, jonge vriendin. Dan ontmoet hij Clara (48). Hij valt als een blok voor haar. Dan slaat het noodlot toe.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Die Liebe an miesen Tagen : Roman
Titel:
Die Liebe an miesen Tagen : Roman
Auteur:
Ewald Arenz
# pagina's:
378 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
DuMont
ISBN:
9783832182045
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Liefde, Leeftijdsverschillen (relaties)
Sfeer:
Gevoelig,
Warm

Gerelateerde leestips