Kaat van der Haegen
Leestip van Kaat van der Haegen
Verhalen zijn vensters op de wereld maar tevens spiegels op jezelf.

Overleven in een land met weinig bewegingsruimte en veel verboden en verplichte wegen

28 oktober 2024

Het nieuws over het Israël-Palestina conflict probeer ik zoveel mogelijk te volgen. Af en toe ga ik naar een lezing of kies ik voor literatuur waarin het conflict een rol speelt. Dit jaar zag ik ook een aantal films/documentaires tijdens Film Fest Gent. Al die zaken helpen mij om inzicht te krijgen in een conflict dat maar blijft voortduren.

Maar als het over het dagelijkse leven van Palestijnen gaat blijf ik toch wat op mijn honger zitten. Hoe loopt die muur in Jeruzalem nu eigenlijk? Hoe leven de Palestijnen in de Westelijke Jordaanoever? Hoe verplaatsen de Palestijnen en Israëli zich in een land waarvan de geografische kaart vooral aan kaas met gaten doet denken. En wat zijn de gevolgen van de indeling van de Westelijke Jordaanoever in verschillende zones -waarvoor de basis terug te vinden is in de Oslo-akkoorden?

Met Een dag uit het leven van Abed Salama legt Nathan Thrall de complexiteit van de dagelijkse realiteit in de bezette gebieden bloot. Hij gebruikt hiervoor geen saaie opsomming van regels en akkoorden maar gebruikt één tragische gebeurtenis die zich in 2012 voordoet. Een schoolbus met Palestijnse kinderen komt net buiten Jeruzalem in botsing met een vrachtwagen. De bus vliegt in brand en zes kleuters en hun lerares komen om het leven. Nathan Thrall gaat op zoek naar de oorzaak van het ongeluk en de reden waarom hulp zo lang uitblijft.
De auteur beschrijft het vergunningenstelsel van groene, blauwe en oranje identiteitskaarten die leiden tot een kluwen van verboden en verplichte wegen. Hij geeft weer hoe ouders in de zoektocht, naar hun al dan niet verongelukte kinderen, gehinderd worden door absurde situaties aan controleposten en in ziekenhuizen.
In zijn boek laat Nathan Thrall verschillende personages die een aandeel in het drama hebben passeren. Dit geeft hem de gelegenheid om stil te staan bij de politieke situatie. Als lezer krijg je door hoe beperkt de geografische ruimte en bewegingsruimte voor Palestijnen in de Westelijke Jordaanoever is.

De auteur, die zelf van Joodse afkomst is en in Jeruzalem woont, gaat genuanceerd te werk. Hij laat niet na om conservatieve familiale tradities, waarin huwelijken gearrangeerd worden en vrouwen weinig of geen rechten hebben, uit elkaar te rafelen. Thrall durft ook Palestijns geweld tegen Palestijnen met andere politieke kleur of herkomst of tegen Israëli aankaarten. Bovendien toont de auteur aan dat ‘kolonist’ geen eenduidig begrip is en dat er ideologisch uiteenlopende groepen kunnen achter zitten.

Een dag uit het leven van Abed Salama is geen feelgood boek. Toch is het belangrijk dat het gelezen wordt. Het doet mij beseffen dat leven in Israël of Palestina niet evident is. Het is meer overleven. Thralls boek helpt mij te begrijpen hoe het zover is kunnen komen. Hij laat bovendien inzien dat een oplossing niet van de mensen daar zal komen en laat de lezer, zeker na 7 oktober 2023, achter met de vraag hoe lang we nog mogen hopen op interventie van elders.

Synopsis

Persoonlijk relaas over de zoektocht van een Palestijnse vader naar zijn zoon die vermist raakte na een schoolbusongeluk bij Jeruzalem. Met zwart-witkaarten.

Kaat van der Haegen
Leestip van Kaat van der Haegen
Verhalen zijn vensters op de wereld maar tevens spiegels op jezelf.

Een dag uit het leven van Abed Salama : een Palestijnse tragedie
Titel:
Een dag uit het leven van Abed Salama : een Palestijnse tragedie
Auteur:
Nathan Thrall
# pagina's:
281 p. : ill.
Uitgeverij:
Cossee
ISBN:
9789464521573
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Arabisch-Israëlisch conflict, Palestijnen
Sfeer:
Tragisch

Gerelateerde leestips