Leestip van Ella V.
Think before you speak. Read before you think.

Wondermooi, tragisch verhaal over vriendschap en trauma

25 augustus 2020

"Zo'n boek dat maar héél af en toe voorbijkomt. Het boort door je ziel," luidt de cover. En dat klopt.

Het verhaal begint met het beschrijven van vier vrienden in New York. Vier totaal verschillende types, maar elk op zoek naar hun eigen weg. Over Jude St. Francis wordt initieel niet veel prijsgegeven. Pas later in het boek ontdek je dat hij nochtans het hoofdpersonage is. Dit sluit aan bij het plaatje van de intelligente maar schuchtere Jude die onvoorwaardelijk klaarstaat voor al zijn vrienden, maar de grootste moeite heeft met dingen over zichzelf te delen.

De relaties tussen de vier vrienden worden op een zeer geloofwaardige manier beschreven, en stilaan worden er nieuwe personages geïntroduceerd. Deze worden zeer nauwkeurig geplaatst, zowel qua tijd in het verhaal als beschrijving. De sfeer en karakters worden zo realistisch en mooi omschreven dat je als lezer in staat bent om er een diepe band mee te ontwikkelen. Van één koppel in het bijzonder is het zelfs bijzonder moeilijk om samen met het dichtslaan van het boek afscheid te nemen.

Hoe verder in het boek, hoe groter je inzicht wordt in hoe Jude is geworden wie hij is, en waarom hij het zelfdestructieve gedrag vertoont dat hij vertoont. Op zijn weg komen een heleboel mensen die hem appreciëren voor wie hij is en hem bodemloze liefde willen geven, maar het kost hem de grootste moeite te geloven in de oprechtheid ervan.

Een verhaal over de impact van pijn op iemands denken en van intense vriendschap als licht in het donker.

Synopsis

Vier jongens van begin twintig sluiten vriendschap voor het leven maar toch blijkt dat één van hen een vreselijk geheim met zich meedraagt.

Leestip van Ella V.
Think before you speak. Read before you think.

Een klein leven
Titel:
Een klein leven
Auteur:
Hanya Yanagihara
# pagina's:
751 p.
Uitgeverij:
Nieuw Amsterdam
ISBN:
9789046820315
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Kindermishandeling

Gerelateerde leestips