Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Lam Gods inspireert haikudichters

25 juli 2023

In de bundel Een licht aantikken maar nemen achttien haikudichters de lezer mee op een pelgrimstocht door het wereldberoemde Gentse altaarstuk Het Lam Gods (1432) van de gebroeders Hubert en Jan Van Eyck. Gentenaar Diederik De Beir heeft zijn internationale vriendenkring van dichters uitgenodigd om haikugedichten te componeren die de diepgang en pracht van het Gentse altaarstuk weerspiegelen. Geïnspireerd door de verschillende panelen vol weergaloze details, hebben de dichters zich laten uitdagen om de taferelen van Het Lam Gods om te zetten in creatieve haikupoëzie.

Het resultaat is een juweel van een haikubundel, met miniaturen geschreven in maar liefst tien talen, variërend van het Japans tot het Latijn. Het altaarstuk bestaat uit 24 panelen, en vooraan in deze bundel worden de panelen genummerd en wordt hun plaats op het open en gesloten altaarstuk gepresenteerd. Vervolgens wordt de bundel opgedeeld in hoofdstukken die de overzichten van de retabels volgen. Elk hoofdstuk wordt voorafgegaan door potloodtekeningen van bloemen en planten die terug te vinden zijn op Het Lam Gods. Deze prachtige tekeningen zijn van zoon Timotheus De Beir. De titel van dit bijzondere kunstwerk is ontleend aan een haiku van de Duitse dichteres Birgit Lockheimer bij het paneel "De musicerende engelen".

Het boek is een tweetalige editie met een inhoudstafel, voorwoord en aantekeningen in het Nederlands en het Engels, waardoor een breed publiek kan genieten van de diepgaande betekenis van de haikugedichten. Op de rechterpagina van de bundel prijkt de haiku in drie talen, terwijl de linkerpagina het nummer en de naam van het betreffende paneel toont. Sommige panelen hebben meerdere dichters geïnspireerd.

De bundel wordt afgesloten met drie pagina's bladmuziek van componist Dirk Blockeel, die eerder elk paneel van het veelluik op muziek zette. De daaropvolgende aantekeningen omvatten commentaar op de haiku's door Peter Schmidt, de titulair kannunik van de Sint-Baafskathedraal, en gedetailleerde beschouwingen over de planten en bloemen op Het Lam Gods door Hilde Van Crombrugge.

Diederik De Beir en zijn mededichters verbazen met hun vermogen om met een minimum aan woorden tot de essentie door te dringen. Het is beslist geen geringe opgave om haiku's te componeren bij een vijftiende-eeuws religieus meesterwerk. Deze haiku's belichamen zowel spirituele diepgang als aardse eenvoud. Vele van deze haiku's in de bundel spreken ook zonder het kunstwerk enorm tot de verbeelding. Of men nu Het Lam Gods wel of niet in de nabijheid heeft, deze haikubundel is een waar genot.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Een licht aantikken maar : haiku in - het Lam Gods - in haiku
Titel:
Een licht aantikken maar : haiku in - het Lam Gods - in haiku
Auteur:
Diederik De Beir
# pagina's:
143 p. : ill.
Genre:
Haiku's
Uitgeverij:
C. de Vries-Brouwers
ISBN:
9789061744832
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Het Lam Gods
Sfeer:
Mysterieus

Gerelateerde leestips