Maya De Wulf
Leestip van Maya De Wulf
Between the pages of a book is a lovely place to be.

Een meeslepende, diepgaande roman

7 juli 2020

Een Zomer Lang Geleden gaat over een grootmoeder die het verhaal van haar leven nog een laatste keer wil vertellen. Ze vraagt aan haar kleindochter om er een boek over te schrijven. Het doel hiervan is dat haar dochter het manuscript te lezen krijgt en zo meer begrijpt waarom ze op bepaalde manieren reageerde. Wij als lezer krijgen afwisselende hoofdstukken uit het ‘boek’ en ‘interacties tussen kleindochter en haar grootmoeder’.

In de hoofdstukken die uit het ‘boek’ komen lezen we hoe Ella voor het eerst verliefd wordt op de Franse Christophe. Ze dromen van een leven samen in het zonnige Frankrijk, maar dan begint de Tweede Wereldoorlog. Christophe moet als jonge man vechten in het Franse leger en Ella moet terug naar Edinburgh. Hun levens worden zo in de war gestuurd dat hun dromen onmogelijk worden. Deze gebeurtenissen bepalen Ella’s gezinsleven voor altijd en zorgt voor een slechte band met haar dochter. Ella hoopt dat haar dochter haar nog kan vergeven voor alles, als ze het manuscript leest.

Het begin van dit boek deed mij zin krijgen naar een zonnige vakantie in Frankrijk. Ik vond het wel heel fascinerend om deze “getuigenis” uit de Tweede Wereldoorlog te lezen. Ieder aspect van dit verhaal was zo gedetailleerd dat het mij het gevoel gaf dat dit echt gebeurd is. Het voelde alsof Ella mij haar waargebeurde verhaal aan het vertellen was. In dit boek merk je dat omdat Ella zo open is over haar problemen, ze zo haar kleindochter kan helpen met haar relatieproblemen. De boodschap is dus duidelijk, wees open en eerlijk over wat er gebeurd is. Ik vond dit een prachtig boek om te lezen en zou het zeker aanraden. Dit boek is meer dan gewoon een roman waar alles om de romantiek draait.

Synopsis

Ella is zeventien als ze in 1938 voor het eerst van Edinburgh naar Frankrijk gaat en daar een Franse man ontmoet, maar de plannen die zij samen maken, worden verwoest door de Tweede Wereldoorlog.

Maya De Wulf
Leestip van Maya De Wulf
Between the pages of a book is a lovely place to be.

Een zomer lang geleden
Titel:
Een zomer lang geleden
Auteur:
Fiona Valpy
# pagina's:
318 p.
Uitgeverij:
Boekerij
ISBN:
9789022590348
Materiaal:
Boek
Sfeer:
Intens,
Tragisch,
Warm

Gerelateerde leestips