Charlotte Vandamme
Leestip van Charlotte Vandamme
nieuwsgierigheid

Door Guiseppe Penone kijk je niet meer hetzelfde naar de natuur

19 maart 2023

Catalogus bij de expo in Museum Voorlinden te Wassenaar van 8 oktober 2022 tot en met 29 januari 2023. Het boek is verzorgd uitgegeven en is tijdloos. Je kan het steeds opnieuw inzien, bekijken en herbekijken, lezen en herlezen. Het blijft een waardevol stuk.

Guiseppe Penone laat ons zien dat we onderdeel zijn van de natuur en dat we ook overgeleverd zijn aan haar grillen en krachten. We leven mee met de tijd, de seizoenen, de bloei en het verval. We zien, ruiken en voelen de bomen, de aardappelen, het leer, het brons en het marmer...

De natuur kan troostend zijn doordat ze onverschillig staat ten opzichte van de mens. We zijn gewoon onderdeel van de natuur, zowel van het vreugdevolle als van het tragische. In de natuur mag je gewoon zijn zoals je bent, er volgt niet onmiddellijk een moreel oordeel, je bent deel van het geheel.

Penone selecteerde voor deze catalogus enkele gedichten van Cees Nooteboom. En Nooteboom schreef daarnaast een prachtig verslag over zijn reis door het oeuvre van de kunstenaar. Ook Berlinde De Bruyckere schreef een mooie brief aan Penone.

‘De Italiaanse kunstenaar Giuseppe Penone werd in 1947 geboren in Garessio en studeerde aan de Accademia di Belle Arti in Turijn, waar hij nog steeds woont en werkt. Hij was de jongste vertegenwoordiger van de arte povera, een groep kunstenaars in Italië die zich aan het eind van de jaren ‘60 verzette tegen de industrialisatie en de ontmenselijking in kunst. Hij heeft over de hele wereld geëxposeerd en zijn werk is opgenomen in belangrijke collecties, zoals het Centre Pompidou in Parijs, het Museum of Modern Art in New York en het Tate Modern in Londen.’ Museum Voorlinden.

Charlotte Vandamme
Leestip van Charlotte Vandamme
nieuwsgierigheid

Titel:
Giuseppe Penone
Auteur:
Barbara Bos
# pagina's:
143 p. : ill.
Uitgeverij:
Voorlinden
ISBN:
9789492549990
Materiaal:
Boek

Gerelateerde leestips