Een trip door onbekend terrein: progressief Amerika
In 2019 keerde docente Monika Triest terug naar de Verenigde Staten om te onderzoeken of en hoe sterk de progressieve verzetsbewegingen van weleer nog 'leven' in het Trump tijdperk. Gesprekken met vrienden die strijden tegen racisme, uitbuiting en vrouwendiscriminatie leiden tot 'Het andere Amerika'. De ondertitel van het boek, 'In de schaduw van Trump', zet de toon: Donald Trumps 'America First' politiek bepaalt de agenda, progressief Amerika is in het verzet gedrongen.
Voor Triest zijn anticommunisme,
racisme en vrouwenrechten cruciale thema's die de Amerikaanse
geschiedenis kleuren. Angst voor communisme werd gebruikt om de
bevolking weg te houden van dissidentie, racisme zaaide verdeeldheid
en vrouwen werden weggezet als oproerkraaiers wanneer ze opkwamen
voor hun rechten. “Strijd is een nooit eindigend proces”
benadrukt Coretta Scott King, “vrijheid wordt nooit echt verworven,
je verdient het en wint het met elke generatie.” Veel activisten
bleven anoniem, weet Triest: “ Ze kregen er geen beloning voor,
geen standbeelden, geen eretekens. Ze konden best verzwegen blijven
in de geschiedenisboeken.”
Wanneer Monika Triest een bilan opmaakt van progressief Amerika in het Trump tijdperk aarzelt ze tussen pessimisme en optimisme, tussen hoop en wanhoop. Enerzijds dreigt de erfenis van de president volgens Triest catastrofaal te worden maar anderzijds ziet ze ook een fris protest-elan dat haar hoop op een sterke tegenstroom doet groeien. In nieuwe bewegingen als #MeToo, Black Lives Matter, Kids Matter en Climate Change ziet Triest “hoop voor progressieven die al heel hun leven opkomen voor de rechten van mensen van kleur, van vrouwen, van LGTB+.” Haar open brief aan opperrechter Ruth Bader Ginsburg sluit af met RBG's motto “blijven doorvechten en staande sterven.”
Maar zoals een van Triests gesprekspartners, journalist en radiomaker John Malkin, even voordien aangaf, “de weg is lang, en zal dat nog wel even blijven. Zij die ons zijn voorgegaan in de strijd voor vrijheid en sociale rechtvaardigheid hadden ook dromen en verwachtingen, die in de kiem werden gesmoord. We zijn het aan hen en aan onszelf verschuldigd om hun werk voort te zetten.” Door de inspanningen, de kracht en de impact van sociale bewegingen helder en met aanstekelijk enthousiasme te belichten haalt Monika Triest in 'Het andere Amerika' ^progressief Amerika uit de schaduw van Donald Trump.
Synopsis
Geschiedenis van bewegingen en personen in de Verenigde Staten die zich verzetten tegen racisme, repressie en andere vormen van onderdrukking.