Christel Van Renterghem
Boeken, mijn eerste liefde.

Over ziekte, pijn, levenskracht en spiritualiteit

22 september 2022

Ik ben een boekenworm en meestal lees ik fictie. Maar af en toe zijn er non-fictie boeken die mijn aandacht trekken, omdat ze gaan over onderwerpen die mij bezig houden. Met het ouder worden staat bovenaan mijn prioriteitenlijst : de gezondheid van mijn lichaam en geest!

Ik kwam nogal fragiel op deze wereld en werd mijn hele leven geplaagd met lichamelijke ongemakken, gelukkig nooit levensbedreigend.

Maar door de jaren heen werd mijn interesse voor ziektes, trauma’s en pijn groter naarmate er mensen in mijn onmiddellijke omgeving ziek werden en stierven. De waarom-vraag kwam dan ook vlugger naar boven. Waarom werden deze mensen ziek? Waarom stierven ze?

Ik had altijd het gevoel dat er meer achter zat, dan wat de dokters vertelden.

Het was dan ook met een zucht van opluchting dat ik dit boek las. Eindelijk eens iemand die schrijft wat ik intuïtief had aangevoeld, en er ook nog een uitleg kan aan geven.

De schrijfster benadert het onderwerp vanuit drie standpunten : ze vertrekt vanuit haar persoonlijk verhaal. Ze beschrijft hoe ze zelf met ziektes en pijn af te reken had en hoe ze voor zichzelf een pad gevonden heeft om op een gezondere en minder pijnlijke manier van het leven te genieten. Daarnaast heeft ze veel kennis opgedaan over de nieuwe zienswijzen omtrent gezondheid en trauma en deelt ze deze materie op een duidelijke en heldere manier. Achteraan in het boek refereert ze naar haar bronnen van wijsheid. De theorie verklaart ze met voorbeelden vanuit haar praktijk als cranio-sacraaltherapeute.

De schrijfster pretendeert zeker niet dat ze alle wijsheid in pacht heeft, maar ze heeft een grondige zoektocht gedaan naar deze nieuwe zienswijze. Het gaat hier niet om een alternatieve geneeswijze of om aan andere geneeskunde, evenmin om het afzweren of demoniseren van de reguliere geneeskunde; wel om een wezenlijke andere benadering van ziekte en gezondheid.

Ik heb het boek nu twee maal gelezen en het heeft mij al nieuwe inzichten gebracht, maar ik heb het gevoel dat ik dit boek nog vaak in handen zal hebben en mij zal helpen om een evenwicht te vinden in zowel mijn geestelijk als lichamelijk welzijn.

Voor mij zeker een topaanrader !

De lezer kan het boek verkrijgen door een mail te sturen naar marijke.baken@gmail.com of via de gekende boekenwebshops.

Synopsis

Mensen die op zoek zijn naar een andere visie op ziekte en pijn kunnen leren luisteren naar de wijsheid van hun lichaam.

Christel Van Renterghem
Boeken, mijn eerste liefde.

Het doorzichtige lichaam
Titel:
Het doorzichtige lichaam
Auteur:
Marijke Baken
# pagina's:
220 p. : ill.
Uitgeverij:
GigaBoek
ISBN:
9789085483809
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Ziek zijn ; psychologie, Ziekte ; esoterie
Sfeer:
Confronterend

Gerelateerde leestips