Freiko Calle
Leestip van Freiko Calle
"Prin tim pram" - Daniil Charms

Dromen van het Noorden

15 februari 2020

In Het gedroomde Noorden : een atlas brengt historicus Adwin De Kluyver een bonte verzameling teksten over (verzonnen) reizen naar ‘het noorden’. Op een toegankelijke en vaak humoristische manier schrijft hij over tal van onderwerpen, met als centraal thema telkens de drang naar het noorden.

Hij behandelt de kleine en vaak ronduit verwerpelijke kantjes van befaamde ontdekkingsreizigers, bespreekt de aan slapstick grenzende expedities van op sensatie beluste journalisten, onderzoekt de uitvinding van de Kerstman, lacht met de poging om Vlaamse herdershonden als sledehonden in te zetten ...

De droom van het noorden is er altijd geweest, zo blijkt, al droomde niet iedereen om dezelfde reden. Een zeeroute, een mythologisch land, hogere krantenoplagen ...

Adwin De Kluyver publiceerde eerder Terug uit de witte hel, een biografische roman over de Nederlandse poolreiziger Sjef Van Dongen. Hoewel Van Dongen in de jaren 20 zelf van het ijs gered moest worden, maakte een uitgekiende marketingcampagne hem jarenlang tot een nationale volksheld.

Synopsis

Reis- en geschiedkundige verhalen van of over personen uit het verleden die zich afspelen in het noorden en soms iets zuidelijker.

Freiko Calle
Leestip van Freiko Calle
"Prin tim pram" - Daniil Charms

Het gedroomde Noorden : een atlas
Titel:
Het gedroomde Noorden : een atlas
Auteur:
Adwin De Kluyver
# pagina's:
285 p. : ill.
Uitgeverij:
Spectrum
ISBN:
9789000355181
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Expedities ; geschiedenis

Gerelateerde leestips