Natalie Eeraerts
Leestip van Natalie Eeraerts
A reader lives a thousand lives before he dies. The man who never reads lives only one - George R.R. Martin

Mooi verhaal over een pijnlijk deel van de Japanse geschiedenis

21 februari 2021

Het verhaal van een Japans meisje wiens ouders een echtgenoot voor haar uitgekozen hebben waarmee het huwelijk de familie veel voordelen zal bieden. Zijzelf houdt echter van iemand anders waarmee ze wil trouwen, een Amerikaanse soldaat. Dit kan hoegenaamd niet voor haar familie en ze moet kiezen tussen hen en hem. Wanneer ze dan ook nog zwanger blijkt van de Amerikaan, stelt haar vader haar voor een voldongen feit.
Alternerend daarmee is het verhaal van een Amerikaanse vrouw, wiens vader stervende is ten gevolge van kanker. In zijn laatste dagen vertelt hij haar over een brief waarvan hij wil dat ze hem leest. Hierdoor komt er een heel verleden aan het licht, dat voor haar onbekend was. Ze gaat op zoek naar antwoorden.

Ik vond het heel mooi geschreven, heel rustig. Het brengt een stukje Amerikaanse geschiedenis aan het licht die wel wat meer bekendheid verdient. Via het verhaal van een Japanse vrouw vertelt de schrijfster het verhaal van vele anderen. Het is ontroerend en soms echt verdrietig, en vele mensen hebben iets dergelijks meegemaakt, vaak in nog veel moeilijker omstandigheden. Verdriet en pijn die ze vaak hun leven lang meedragen. Naargelang het verhaal vorderde werd ik er steeds meer ingezogen en wou ik niet stoppen met lezen. Het verhaal is fictie, gebaseerd op echte gebeurtenissen. Aan het eind van het boek lees je welke elementen echt waren, en welke op haar fantasie gebaseerd zijn, en dan besef je dat het evengoed echt gebeurd zou kunnen geweest zijn. Dat raakte me wel.

Synopsis

Wanneer de Amerikaanse journaliste Tori ondekt dat ze een Japanse halfzus heeft, gaat ze op onderzoek uit en doet schokkende ontdekkingen over gebeurtenissen in het na-oorlogse Japan.

Natalie Eeraerts
Leestip van Natalie Eeraerts
A reader lives a thousand lives before he dies. The man who never reads lives only one - George R.R. Martin

Het meisje in de witte kimono
Titel:
Het meisje in de witte kimono
Auteur:
Ana Johns
# pagina's:
368 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
De Fontein
ISBN:
9789026150005
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Gemengde relaties

Gerelateerde leestips