Jan Stevens
Leestip van Jan Stevens
Boeken zijn slechts dragers van een verhaal. Verhalen blijven in mijn hoofd.

Schitterend tweede deel in een YA-reeks rond Luna, maankind (Gents auteur)

1 juni 2022

Het volk van de jaguar- Lies Vervloet

Dit is het tweede deel van de reeks rond Luna. Vervloet zorgt met gepaste kleine spitse verwijzingen naar het eerste deel dat dit tweede deel makkelijk apart te lezen valt maar als je het eerste deel kan lezen doe dit vooral. Luna is een ‘outcast’ tiener, hoort nergens bij en vindt dit ook niet erg. Ze voelt zich alleen goed in de natuur, in bos en bij dieren. In het eerste deel ontdekt Luna haar bijzondere gaven en ervaart zij dat ze een maankind is. Na het apocalyptisch einde in Luna, schaduw van de maan vlucht Luna voor het kwaad waar ze niet tegenop kan en ook omhaal naasten te beschermen.

Het is op dit punt dat wij Luna terug ontmoeten, op een schip, op haar vlucht naar een plek waarvan ze hoopt rust en onvindbaarheid te vinden, Iquitos in het Amazonewoud. Het is de kapitein in die proloog die aangeeft: “Dat meisje is onheil”, in al zijn jaren op zee, en dat waren er vele, had hij nog nooit zoiets gezien of er zelfs maar van gehoord. De inktzwarte duisternis die hij in haar ogen had gezien toen ze hem had aangekeken, had hem meer angst aangejaagd dan de meest woeste storm. Hij heeft het bij het rechte eind, er is onheil en dat blijft gedurende hele verhaal boven jou hangen. Bij aankomst blijkt de schrikwekkend vuile stad Iquitos niet te zijn zoals Luna verwachtte en zij zinkt weg in een mentaal moeras waar zij verlaten door haar innerlijke kracht en een allesoverheersende moedeloosheid een hoopje ellende wordt.

Als zij beroofd en berooid geen uitweg meer weet wordt ze opgepikt door een jongen Wayra. Dit lijkt nogal iets te voor de hand liggend te zijn maar Ik weet uit het vorige deel dat in Vervloets haar verhalen niets zomaar gebeurt. Zij begrijpt als antropologe met een grote liefde voor het Amazone gebied de kunst om het verborgene pas prijs te geven als de tijd er rijp voor is. Met hulp van Wayra kan ze ontsnappen uit Iquitos en proef je langzamerhand de mythische sferen uit het regenwoud. Het volk van de jaguar dat haar opneemt en verzorgd, haar in hun hart sluit niettegenstaande de weeromstuit die Luna uitstraalt is versmolten met het regenwoud, ze zijn het regenwoud. Het is daar dat Luna stilaan zichzelf met vallen en opstaan terugvindt op haar geheel eigenwijze zelve. Vervloet kan schrijven voor jongvolwassenen, ze kan ze emotioneel meenemen in haar personages en verrassingen maar evenzeer in romantiek en harde realiteit.

En voor wie het eerste deel heeft gelezen, mystiek en het bovennatuurlijke staan nooit alleen, alles is verbonden.

Jan Stevens
Leestip van Jan Stevens
Boeken zijn slechts dragers van een verhaal. Verhalen blijven in mijn hoofd.

Het volk van de Jaguar
Titel:
Het volk van de Jaguar
Auteur:
Lies Vervloet
# pagina's:
298 p.
Genre:
Romans,
Fantasy
Uitgeverij:
Hamley Books
ISBN:
9789464510089
Materiaal:
Boek
Sfeer:
Intens,
Mysterieus

Gerelateerde leestips