Freiko Calle
Leestip van Freiko Calle
"Prin tim pram" - Daniil Charms

Een tuin zonder tuinman

16 maart 2020

De Italiaanse schrijfster Pia Pera (1956-2016) is ongeneeslijk ziek. In Ik heb het de tuin nog niet verteld reflecteert ze over het verloop van haar ziekte, en legt ze verbanden met het bloeien en vergaan van de planten in haar omvangrijke tuin in Toscanië.

Pera schrijft over de troost die een tuin kan bieden, maar ook over het verdriet en de onmacht van gaandeweg steeds meer uit handen te moeten geven. De man die ze eerst inhuurt om bij te springen in de tuin, wordt wat later haar persoonlijke verzorger. Wat is het lot van een tuin als de tuinman niet meer in staat is om er voor te zorgen? De veranderingen in de tuin volgen de seizoenen, net zoals ook het eigen lichaam onderhevig blijkt aan ‘de eeuwige kringloop van de natuur’.

Pera treedt met open vizier haar eigen levenseinde tegemoet, daarbij geholpen door meditatie, vrienden, literatuur en haar tuin.

Synopsis

De auteur beschrijft de stadia van haar door een voortschrijdende ziekte aftakelend lijf, het ritme van de seizoenen en het verzorgen van de tuin op haar landgoed en bespreekt wezenlijke vragen over het leven.

Freiko Calle
Leestip van Freiko Calle
"Prin tim pram" - Daniil Charms

Ik heb het de tuin nog niet verteld
Titel:
Ik heb het de tuin nog niet verteld
Auteur:
Pia Pera
# pagina's:
249 p.
Uitgeverij:
Cossee
ISBN:
9789059368439
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Literatuur

Gerelateerde leestips