Ilana Crois
Leestip van Ilana Crois

Een must-read klassieker

15 februari 2021

Klassiekers verdienen niet zomaar hun naam en Jane Eyre verdient zéker haar naam als klassieker. Waarom is dat? Omdat zo’n romans nu niet meer gemaakt en geëvenaard worden. Dat is ook onmogelijk, want ze schetsen zo’n uniek beeld van die specifieke tijd dat zelfs met de beste bedoelingen en de beste research het nooit in de buurt zou kunnen komen.

Jane Eyre was ver op haar tijd vooruit, zo ver dat het personage Jane Eyre een 21ste eeuwse blik eraan overhoud. De manier hoe Charlotte Brontë de gedachten en emoties van haar personages omschreef werden als schandalig gezien in de 19e eeuw.

Maar waarom zijn klassiekers nu eigenlijk klassiekers? Allereerst hebben ze de tijd overleefd. In dit geval was het feit van een vrouwelijke auteur al een rariteit, alhoewel de Brontës hun tijd wel deelden met een ander boegbeeld van de Engelse literatuur: Jane Austen. Maar het is geen ongeweten feit dat de wereld toen (en nog steeds) grotendeels in de handen van de man lag. Iets wat ook heel aanwezig is in Jane Eyre, maar meer daarover later.

Ten tweede bevat dit boek alles wat een goed, aangrijpend boek zou moeten bevatten. Een sterk hoofdkarakter met een genuanceerde en intelligente blik op de wereld, avontuur, liefde, poëtische beschrijvingen van landschappen, complexe personages met bijbehorende relaties tot elkaar, een sterk religieus karakter (misschien niet essentieel voor huidige romans) en niet te vergeten: een oh-my-god-factor. Soms krijgen boeken die de tijd overleefd hebben de stempel ouderwets en saai te zijn, maar die krijgen ze enkel door de mensen die ze niet gelezen hebben. Iedereen die deze klassiekers las weet dat klassiekers (en zeker deze roman) verre van stoffig zijn. Ze bevatten plot twists die je van geen mijlen ziet afkomen.

Alles samengevat: gewoon lezen!

Synopsis

Een jong meisje komt als gouvernante in een afgelegen huis waar veel spanning en geheimzinnigheid rond de bewoners heerst.

Ilana Crois
Leestip van Ilana Crois

Jane Eyre
Titel:
Jane Eyre
Auteur:
Charlotte Brönte
# pagina's:
621
Uitgeverij:
Athenaeum-Polak & Van Gennep
ISBN:
9789025302450
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Liefde, Vrouwen ; 19de eeuw

Gerelateerde leestips