Kaat van der Haegen
Leestip van Kaat van der Haegen
Verhalen zijn vensters op de wereld maar tevens spiegels op jezelf.

Een leven op stelten

16 januari 2024

Stijn is een hedonist met een panische angst om monofoob te zijn. Wanneer bij zijn vrouw een ongeneeslijke vorm van borstkanker vastgesteld wordt komt zijn leven dan ook op stelten te staan. Het relaas ervan schreef Kluun in Komt een vrouw bij de dokter.

Kluun schrijft vlot en dit is zijn grootste verdienste in het boek. Het maakt dat het verhaal leest als een sneltrein. Gelukkig maar... want de kut-mentaliteit van Stijn -en dit is zacht uitgedrukt- riep bij mij wel mentale weerstand op om mij in het doen en laten van deze man in te leven. Lezen hoe Stijn met de ziekte van zijn vrouw en de omstandigheden omgaat was niet altijd genieten en bracht mij af en toe in de verleiding om het boek met een klap toe te slaan en ver weg te leggen. Toch denk ik dat de auteur hier eerlijk te werk ging. Dat hij de eerste twee hoofdstukken van het verhaal durfde neerschrijven is dan ook moedig. In het derde en laatste deel, waarin Stijn door vrienden en familie met de situatie geconfronteerd wordt, leren we een andere Stijn, liefdevoller en kwetsbaarder, kennen. Dit maakt veel goed.

Een literair hoogstaand werk is dit boek zeker niet. Weinig of geen zinnen zijn de moeite om aan te stippen of te herlezen. De humor die de auteur gebruikt is bij momenten weinig fijngevoelig. Kluun gebruikt bovendien een aantal technieken die niet bevorderlijk zijn voor een aangename leeservaring. Zo begint elk hoofdstuk, dat meestal slechts 2 tot 3 pagina’s lang is, met een fragment uit een songtekst. Omdat deze tekstjes weinig aan het verhaal toevoegen en dit gemiddeld om de 3 pagina’s gebeurt wordt dit algauw een sleur. Kluun parafraseert bovendien heel wat auteurs en noteert dan in een voetnoot waar hij de ’wramples’ haalde. Uiteindelijk geeft Kluun ook nog randinformatie mee. Deze komt dan onder de vorm van intermezzo’s tussen de tekst te staan. Al deze ingrepen maken het geheel chaotisch.

Ik had het moeilijk om dit boek te beoordelen. De vlotheid, durf en eerlijkheid waarmee dit verhaal geschreven is verdienen een 4, maar de literaire aspecten krijgen maar een 2. Dit maakt het boek 3 sterren waard.

Synopsis

Terwijl bij de vrouw in een yuppengezin borstkanker wordt geconstateerd, pierewaait de man zich door het nachtleven.

Kaat van der Haegen
Leestip van Kaat van der Haegen
Verhalen zijn vensters op de wereld maar tevens spiegels op jezelf.

Komt een vrouw bij de dokter
Titel:
Komt een vrouw bij de dokter
Auteur:
Kluun
# pagina's:
314 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij Podium
ISBN:
9789057598340
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Kanker, Ziekten
Sfeer:
Hard,
Intens

Gerelateerde leestips