Lut Vael
Leestip van Lut Vael
Als boeken niet bestonden zou ik ze uitvinden.

Wat wil je echt in je leven?

7 mei 2024

Naast een fervent lezer ben ik ook een schrijver, alleen voor mezelf, voorlopig dan toch ;-) In een schriftje houd ik ideeën bij voor wat grotere projecten. Op 10 augustus 2021 noteerde ik deze: "Ik had wel tien verschillende levens kunnen leiden. Hoe hadden die eruit gezien? In alle verhalen van die vrouwen zitten stukjes van mij. Door die stukjes uit te vergroten kan ik die alternatieve levens schrijven, en wie weet, misschien wel leven ..."

Net als vele projecten in mijn leven bleef ook dit project wat bestoft in een hoekje slingeren.

Groot was dan ook mijn verbazing toen ik afgelopen weken Middernachtbibliotheek van Matt Haig begon te lezen.

Immers, net met dit thema ging Matt Haig aan de slag.

Nora Seeds is niet meteen in een geweldige fase van haar leven wanneer ze op een nacht overmand wordt door eht verlangen haar leven te beëindigen. Tot haar grote verrassing komt ze echter in de middernachtbibliotheek terecht, een magische plek waar het altijd middernacht is en de tijd niet beweegt. Deze bibliotheek wordt beheerd door mevrouw Elm, die in Nora's echte leven (haar "stamleven") ook bibliothecaris was en voor Nora vaak een steun en toeverlaat was.

In de Middernachtbibliotheek heeft Nora toegang tot haar eigen "Boek van Spijt", alles waar ze ooit spijt over had en nog heeft. Op basis daarvan en in gesprek met mevrouw Elm kiest Nora telkens weer voor een alternatief leven.

Het is geen geheim dat Matt Haig zelf worstelde met depressie. In 2015 schreef hij daarover het boek "Redenen om te blijven leven". Van buitenaf bekeken zou je Middernachtbibliotheek kunnen bekijken als één lange psychoanalyse onder leiding van mevrouw Elm waarin Nora op zoek gaat naar wat er nu echt van waarde is in haar leven, wat ze zelf wil, wat ze gedaan heeft om anderen te pleasen en welke andere keuzes ze nooit verkend heeft.

Het verhaal is echter veel luchtiger leesbaar door het gewoon te lezen als de interessante vooronderstelling dat het universum bestaat uit een heleboel parallelle werelden die tegelijkertijd bestaan, een idee dat met de opgang van de kwantumfysica al meermaals tot wonderlijke verhalen en films leidde.

Voor iedereen die op dit eigenste moment worstelt met moeilijke keuzes of zich afvraagt wat zijn of haar leven eigenlijk betekenisvol maakt, is Middernachtbibliotheek een ontroerend en ook betoverend verhaal over de schoonheid van het leven en ons vermogen als mensen om dit echt ten volle te gaan leven.

Synopsis

Na een zelfmoordpoging komt een jonge vrouw terecht in een andere dimensie: een soort bibliotheek waarin de boeken haar de kans geven parallelle levens uit te proberen, gebaseerd op andere keuzes dan die ze in haar oorsponkelijke leven heeft gemaakt.

Lut Vael
Leestip van Lut Vael
Als boeken niet bestonden zou ik ze uitvinden.

Middernachtbibliotheek
Titel:
Middernachtbibliotheek
Auteur:
Matt Haig
# pagina's:
317 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Lebowski Publishers
ISBN:
9789048860067
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Lotsbestemming, Keuzes

Gerelateerde leestips