Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Over vluchten, veerkracht en dierenliefde

7 februari 2023

Misjka van Edward van de Vendel en Anoush Elman, met tekeningen van Annet Schaap, staat terecht op de shortlist van de Boon. Heel beheerst vertellen Van de Vendel en Elman het verhaal van de Afghaanse Roya en haar familie.

Nu het Afghaanse gezin een huis in Nederland kreeg, ontbreekt enkel nog een huisdier. Het wordt een pluizig wit dwergkonijn, Misjka. Tegen Misjka vertelt Roya over de vlucht uit Afghanistan. De emoties lopen hoog op als het dwergkonijn ontsnapt. Tijdens een spreekbeurt over Misjka op school wordt Roya overspoeld door alle emoties die de vlucht bij haar teweegbracht. Het meisje heeft nauwelijks herinneringen aan de vlucht die ze als peuter meemaakte, maar is er wel door getraumatiseerd. De tederheid tussen de drie broers en hun kleinere zus, in het bijzonder de steun van de broers voor hun zus na de spreekbeurt, is heel gevoelig onder woorden gebracht.

Misjka is een sterk verhaal geschreven in een subtiele taal, met boeiende personages en belangrijke thema’s zoals veerkracht bij kinderen en de impact van vluchten en herbeginnen, gebracht in een aantrekkelijke vormgeving en omkaderd door prachtige illustraties.

Zonder het al te zwaar te maken, beschrijft Van de Vendel de beproevingen tijdens de vlucht en verwoordt hij het grote gemis. Edward van de Vendel is ook dichter. Het zijn prachtige beelden waarmee hij gevoelens verwoordt, zoals in: ‘Ik denk dat mijn hart de hele tijd dichtgeklapt was geweest, want nu voelde ik dat het zichzelf weer een beetje openvouwde.’ Niet alleen Van de Vendels taal bekoort, maar ook de sobere tekenstijl van Annet Schaap. De talrijke portretten van de huisgenoten met Misjka zijn warm en ingetogen.

Misjka is een geweldig kinderboek over het leven van een Afghaans gezin na het vluchten.

Synopsis

Als Roya (9, ik-persoon) met haar familie eindelijk een huis krijgt in Nederland, krijgt ze ook een huisdier: het dwergkonijntje Misjka. Maar op een dag is Misjka opeens verdwenen. Met kleurenillustraties. Vanaf ca. 8 jaar.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Misjka
Titel:
Misjka
Auteur:
Edward van de Vendel
# pagina's:
148 p. : ill.
Uitgeverij:
Em. Querido's Uitgeverij
ISBN:
9789045127903
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Vluchtelingen ; Afghanistan, Huisdieren

Gerelateerde leestips