Paul Degrande
Leestip van Paul Degrande
We moeten nergens naartoe tenzij naar de plaatsen waar we zijn!

Een landschap van bevroren dromen (ont)dooit

10 februari 2023

Vier eeuwen geleden werd een onbekend passagier - schrijver, poëet - bevroren begraven in het hoge noorden, Nova Zembla. Dankzij(?) de opwarming van de aarde ontdooit het perfect intact gebleven lichaam én met hem zijn geheugen. Wat volgt zijn barokke omschrijvingen van observaties en bespiegelingen gemaakt tijdens een barre koude ontdekkingsreis per boot o.l.v. de Nederlander Willem Barentsz -1597- richting Nova Zembla, waar walvissen op geregelde tijd dansende mist spuien, ijsberen ijsberen, poolvossen braakballen opgeven en zeeleeuwen nog hun vacht looien uit verveling. Kortom: waar wanen "van nu" worden overtroffen - zoals deze van de test(s) van de eerste nucleaire bom Grote Ivan. Bijzondere leeservaring!

"Er waren meer werelden, er waren meer zonnen, er waren meer sterrenstelsels, meer goden, meer esthetica, meer ikken in een ik. Wat een versplintering, wat een chaos, wat een feest, en wat een buitenkans voor latere boosaardige leiders om de stervelingen, die met hun trage gemoed achter de veranderingen aanhinkten, met een belofte van het herstel van de verloren gewaande eenduidigheid voor zich te winnen". Uit: Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost, blz. 102.

Synopsis

Vanuit zijn ijsgraf in het opgewarmde poolgebied vertelt een dichter, die als lid van de expeditie van Willem Barentsz in 1597 op Nova Zembla overleed, over zijn ervaringen.

Paul Degrande
Leestip van Paul Degrande
We moeten nergens naartoe tenzij naar de plaatsen waar we zijn!

Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost : roman
Titel:
Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost : roman
Auteur:
Donald Niedekker
# pagina's:
211 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Koppernik
ISBN:
9789083174402
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Nova Zembla, Tijdreizen

Gerelateerde leestips