Linda De Geest
Leestip van Linda De Geest
We all have our time machines, don’t we? Those that take us back are memories … And those that carry us forward, are dreams. (H.G. Wells, The Time Machine)

Roemeense seizoenarbeiders op Sicilië: schrijnend realistisch

14 april 2024

Sinds de toetreding tot de Europese Unie in 2007 hebben veel Roemenen het moeilijk, ze worden geconfronteerd met concurrentie uit het buitenland, ze verliezen hun werk en hun inkomen. Zo ook Alina en haar ouders. Alina beslist een aantal maanden op Sicilië te gaan werken als seizoenarbeider. Haar 11-jarige zoon Lucian kan met haar mee en zal op het eiland school lopen.

Maar in Sicilië is niets zoals ze hadden verwacht, wel integendeel. Het werk is loodzwaar en de woonomstandigheden zijn verschrikkelijk. Lucian sluit vrij snel vriendschap met twee jongens, maar voor Alina ligt het anders. Zij wordt geconfronteerd met uitbuiting en racisme. Maar de band tussen moeder en zoon is sterk en houdt beiden op de been.

Sien Volders heeft zich grondig voorbereid om dit verhaal realistisch te brengen. Ze beschrijft de situatie in Roemenië en de omstandigheden in Sicilië, met details die je van een lokale bewoner verwacht, maar niet van een buitenstaander. Ze smukt het verhaal op met folklore, lokale muziek, maar ook met stukjes in het Roemeens en Siciliaans. Ook de spanningen tussen de lokale bevolking en de seizoenarbeiders worden waarheidsgetrouw gebracht.

Wie heeft de beste kansen: de moeder of de zoon? Blijven ze in Sicilië of keren ze terug naar hun thuisland? Daar draait het uiteindelijk allemaal om.

Dit is op alle vlakken een prachtig boek, sober maar toch indrukwekkend. Beschreven in een krachtige taal: het landschap wordt beeldend beschreven, de personages worden psychologisch uitgediept.

De uitbuiting en het racisme die in dit boek worden beschreven zijn niet beperkt tot Sicilië, maar bestaan jammer genoeg overal waar mensen vanuit het buitenland hun heil komen zoeken.

Synopsis

De Roemeense Alina doet haar uiterste best om voor haar zoon en zichzelf een menswaardig bestaan op te bouwen op een tomatenkwekerij op Sicilië, maar de offers die ze moet brengen zijn groot en vergen veel van haar.

Linda De Geest
Leestip van Linda De Geest
We all have our time machines, don’t we? Those that take us back are memories … And those that carry us forward, are dreams. (H.G. Wells, The Time Machine)

Oogst : roman
Titel:
Oogst : roman
Auteur:
Sien Volders
# pagina's:
220 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Hollands Diep
ISBN:
9789048869275
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Roemeense migranten ; Italië, Vriendschap, Moeder-zoonrelatie

Gerelateerde leestips